Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение на бизнесмена Миню Стайков от "задържане под стража" в домашен арест. Решението на спецмагистратите е взето вчера, след като адвокатката на Стайков Анна Попова многократно искаше изменение на мярката му заради влошеното му здравословно състояние.

Така след 2,5 години в следствения арест Миню Стайков ще се прибере вкъщи, но ще носи електронна гривна за наблюдение. 

Бизнесменът, синът му Стайко Стайков и още шестима бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 г., като участници в организирана престъпна група. Според прокуратурата те са организирали производството на цигари в нелегални фабрики и са ги разпространявали на черния пазар. С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност. По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че участвал в схема за пране на пари.

На 25 октомври 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 души, сред които подсъдимият Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие". По това дело бизнесменът и останалите са подсъдими за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.