Лидер на ДОСТ Лютви Местан обяви, че заедно с адвоката си ще поиска отлагане на насрочения за 15 септември съдебен процес срещу него. Като причина политикът сочи, че два дни преди първото заседание не е получил препис извлечение от делото и не е запознат с него.

Лютви Местан е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-месечно дете при катастрофа. Тя стана на 14 април 2019 г. на пътя Кърджали - ГКПП "Маказа" на разклона за село Загорско. При опит на Местан да се включи с автомобила си в главния път последва жесток сблъсък с "БМВ".

"Искам справедлив и бърз процес, без излишно протакане, но с огромно съжаление, аз и моят защитник сме принудени по независещи от нас обстоятелства да поискаме отлагане на насроченото за 15.09. първо разпоредително дело за катастрофата", твърди политикът, цитиран от "24 часа". Той допълва, че е поискал писмено от съда копие от материалите, но това не го е получил.

"Тягостното усещане за нарушени процесуални права се подсилва от факта, че още преди близо 3 седмици (веднага след получаването на призовка) депозирахме изрично писмено заявление с искане да получим копие от материалите. Оттогава моят защитник е в непрекъсната телефонна комуникация с Окръжен съд Кърджали и мина през най-различни перипетии - първо, нямало кой да резолира молбата, защото съдията-докладчик бил в годишен отпуск и второ, от завръщането му вече цяла седмица всеки ден ни се отговаря, че има определен човек за направа на копието, но предвид на обема имал нужда от повече време и когато са готови ще ни се обадят по телефона", твърди Лютви Местан.

Той допълва, че в петък /11 септември/ дори се подложил на унижението да дежури около съда, но до края на деня така и не получил копие от делото.

"Мястото на оплакванията за допуснати процесуални нарушения е в съдебната зала, поради което публикуваното в медиите изявление на г-н Лютви Местан представлява недопустим опит за намеса и въздействие върху съда и невярно внушение за "протакане" на съдебния процес по вина на съда", се сочи в становище на Окръжния съд в Кърджали.

В него се казва, нито магистрати, нито съдебни служители са извършено каквото и да е нарушение на служебни задължения, което да накърни процесуални права наполитика. В становището се твърди още, че няма разпоредби, предвиждащи предоставянето на преписи от документи по досъдебното производство.

Магистратите цитират НПК, според който обвиняемите имат право да се запознаят с всички материали по делото, включително и със СРС, а Местан го е направил заедно със защитника си при предявяване на разследването на 5 юни 2020 г.

В становището се казва още, че въпреки липсата на задължение да се предоставя препис от делото, съдията-докладчик е разпоредил да се направи. Големият обем на делото и ангажираността на деловодителите станали причина копирането на делото да приключи в края на работния 11 септември и затова Местан не е получил исканото.