Лидерът на ДОСТ Лютви Местан ще застане пред Окръжния съд в Кърджали на 15 септември, за да отговаря за смъртта на 6-месечното бебе Еджрин Ахмед при катастрофата на пътя за ГКПП "Маказа" през април 2019 г., съобщиха от съда.

Тогава ще се проведе разпоредителното заседание по делото.

Инцидентът, при който колата, управлявана от бащата на загиналото момиченце, се удари с лекия автомобил на лидера на ДОСТ, стана при разклона за момчилградското село Загорско на 14 април м.г. При опит на Местан, който бе зад волана на "Фолксваген Фаетон", да се включи в главния международен път за Гърция последва сблъсък с "БМВ"-то, движещо се от Кърджали по посока ГКПП "Маказа". Зад волана е бащата Юсеин, в автомобила са съпругата му Емине и двете им деца. 6-месечната Еджрин загина на място, а родителите и по-голямото й братче бяха транспортирани в болница. Няколко часа след инцидента Лютви Местан беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт при непредпазливост.

По-късно обаче обвинение бе повдигнато и срещу бащата Юсеин Ахмед, който ще застане пред магистратите като съпричинител на катастрофата. Той е обвинен за това, че при управление на БМВ 318, е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан, е извършил катастрофа.

Младият мъж не се движел възможно най-вдясно в платното, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато възникнала опасност за движението. Ахмед се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетния пътник в автомобила му, като не му поставил обезопасителните колани на детското столче, което не било монтирана с триточков колан за задната седалка. Така, по непредпазливост, той е причинил смъртта детето си.

Материалите по процеса са над 1200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22-ма души, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата автомобила, които се намират на съхранение в база на МВР.