Окръжна прокуратура-Кърджали внесе в съда обвинителен акт срещу лидера на ДОСТ Лютви Местан за катастрофата с негово участие, при която загина 6-месечно бебе. На съд отива и бащата на детето - 33-годишния Юсеин Ахмед. Двамата са обвиняеми за причиняване на пътно-транспортно произшествие, извършено при условията на независимо съпричиняване, съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура.

Ахмед ще застане пред Темида заради това, че на 14 април 2019 г., на Главен път I-5, на кръстовището за с. Загорско, област Кърджали, при управление на БМВ 318, е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан, е извършил катастрофа. Младият мъж не се движел възможно най-вдясно в платното, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато възникнала опасност за движението. Ахмед се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетния пътник в автомобила му, като не му поставил обезопасителните колани на детското столче, което не било монтирана с триточков колан за задната седалка. Така, по непредпазливост, той е причинил смъртта детето си.

59-годишният Местън пък за това, че при управление на "Фолксваген Фаетон" е нарушил Закона за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване, е извършил пътно-транспортно произшествие. Бившият депутат от ДПС, идвайки от път без предимство и извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак Б2, както и с идващия към кръстовището автомоли и не го е пропуснал, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетното дете.

Делото е наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура, като разследването се е извършвало от екип местни следователи. Досъдебното производство е взето и на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура - Пловдив, уточниха от държавното обвинение.

Материалите по процеса са над 1200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22-ма души, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата автомобила, които се намират на съхранение в база на МВР. Изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи, се казва още в съобщението.

Очаква се съдат да насрочи началото на съдебния процес в двумесечен срок.

На Юсен Ахмед е определена мярка за неотклонение гаранция" в размер на 1000 лева, а Лютви Местан е на свобода срещу 10 000 лева.

Самият Местан отрича да има вина и твърди, че разследването не е било обективно. Според него на мястото не е имало видимост от висока растителност, която по-късно била изсечена, и показа снимки от мястото на фаталния инцидент. Той дори обвини директно прокуратурата с думите:

"Заявявам, че вместо пълно и обективно разследване, прокуратурата упражни върху мен истинска репресия, прокурорски произвол и ми отне правото на справедлив досъдебен процес. Послужи си с грубо манипулиране на фактите и обстоятелствата. Нося в себе си тежки съмнения, че прокуратурата не се ръководи от правото и затова още не е изследвала поведението ми от правна гледна точка, а се ръководи от изпълнение на политическа поръчка".