Любомир Димитров - Любо Гребеца е единственият от бандата за отвличания на Наглите, който ще лежи в затвора до живот, пише "24 часа". Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата, наложена му на 1 юли м.г. по дело за 2 убийства - на Иван Пайнавелов-Сапата и на Юлиян Лефтеров-Кокошката. Решението е от 28 май т.г. и е окончателно, но мотивите още не са обявени.

Така Гребеца се оказа най-големият карък от бандата на Наглите. След арестите през 2009 и 2010 г. той единствен от обвинените проговори за отвличанията (за 6 от тях и за един опит), но не стана защитен свидетел.

Любо Гребеца получи по-ниска присъда от останалите в бандата за участие в похищенията - 10 г. затвор, но докато лежеше зад решетките, един от аверите му - Данчо Релето, разказа за смъртта на Сапата и Лефтеров и вгорчи съдбата му. До няколко години аверите на Гребеца ще излязат на свобода, но той не. Парите от откупите - над 3 млн. евро, така и не бяха открити. През годините бяха засечени няколко банкноти в търговската мрежа, но следата не доведе до разкрития.

Любо Гребеца сега е в софийския затвор. На 38 г. е и, изглежда, ще прекара остатъка от живота си зад решетките, и то при първоначален специален режим.

Гребеца влиза с останалите Нагли в ареста на 19 декември 2009 г. Докато излежаваше присъдата си за съпричастност към 7 отвличания, той направи опит да излезе предсрочно от затвора през юли 2017 г., но не успя. Междувременно бе задържан и по делото за убийствата на Сапата и Кокошката. На 23 март 2018 г. той бе осъден за смъртта им от Софийския градски съд, а на 1 юли м. г. наказанието бе потвърдено и от апелативения съд (САС). Гребеца трябваше да плати и по 150 000 лв. близките на Лефтеров.

Вуйчото на Лефтеров плаща 40 000 евро откуп, но без да знае, че племенникът му вече е мъртъв. Парите са оставени под микробус до спирка на околовръстния път.

Сапата намира смъртта си на черен път в местността Умни дол. Експертиза на трупа показва, че смъртта е настъпила от огнестрелна рана в слепоочието. Самоличността му е установена след ДНК-анализ.

Сапата е убит малко след 20,20 ч на 12 април 2009 г., а е обявен за издирване на 15 април по молба на сестра му Кристина. Според прокуратурата мотивът за убийството са влошени отношения покрай сделка с БМВ Х5.

Първоначално за смъртта на Лефтеров и Сапата е разследван Вальо Бореца, и то по показания на Гребеца. Той се отмята от тях, но изведнъж от свидетел става обвиняем. До последно отрича да е стрелял по аверите си, дори се кълне, че не е бил на местопрестъпленията. В началото заявява, че неизвестният маскиран мъж е убил Сапата и Конфуто, а накрая, че няма мотив да ги убива.

Трима от Наглите получиха по 18 г. затвор за серията отвличания, която изправи на нокти България преди 2010 г., и сега са зад решетките. Това са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров - Релето. Още двама бяха осъдени за други по-леки престъпления, но не и за похищения.

Първоначалната присъда на Любо Гребеца от 15 г. затвор бе намалена от ВКС на 10 г. заради неговото съгласие навремето да съдейства на разследването, което се наблюдава от двама прокурори Бисер Кирилов и Антоанета Близнакова.

По онова време Гребеца проговаря с надежда да сключи сделка за свободата си подобно на Вальо Ихтиманския, който остава само свидетел по делото. След като това не става, той се отмята от показанията си и обвинява полицията в натиск и манипулации.

Има записи на 3 негови разпита за престъпленията на Наглите. При един от тях - през януари 2010 г., Гребеца казва, че "шапката на цялото нещо" е "много сериозен човек, който е замесен" и който няма криминално досие.

Според последната дума на съда Наглите са отговорни за отвличанията на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви и Киро Киров, както и за нападението над Борислав Динев, което не успява.

До днес неразкрити остават отвличанията на студента Румен Гунински, Васил Маникатов, бившия митничар Георги Георгиев - Пурата и бизнесмена Борислав Атанасов. Предполага се, че повечето от парите са похарчени за пиене, ядене и развлечения у нас и в чужбина. "Лесни пари бързо се харчат", казал при разпит навремето Гребеца.