На първа инстанция Софийският градски съд одобри искането му да бъде освободен предсрочно условно и да излезе близо година и осем месеца преди изтичане на присъдата му.

Оказа се, че Гребеца, както и съучастникът му Ивайло Евтимов-Йожи, са се възползвали от поправка в закона, влязла в сила в последните дни на предишния парламент. С нея всеки осъден може сам да поиска предсрочно освобождаване, а не както беше преди - само по предложение на управата на затвора или на прокуратурата.

Въпреки че срещу него има висящо дело за две убийства - на други двама от "Наглите", които бяха намерени мъртви, ръководството на Централния софийски затвор е дало положително становище за по-ранното му пускане.

САС обаче не приема тази преценка за основателна. В решението си съдът изтъква, че е постъпил протест от прокуратурата, в който се сочи, че случая е налице само една от законните предпоставки - излежал е една втора от присъдата си - 8 години и 4 месеца. От държавното обвинение са подчертали, че не са представени достатъчни доказателства за това, че осъденият се е поправил зад решетките. Акцентират и върху висящото дело за убийство, както и с недобрите характеристични данни на Димитров.

Според магистратите това, че от управата на затвора са заявили, че има снижаване в оценката на риска от рецидив при Гребеца от 60 т. на 38 т., това че не е наказван и е получавал награди, не са достатъчно "убедителни и реалистични" причини да бъде освободен по-рано.

Магистратите изтъкват, че той е осъден за "седем еднотипни тежки умишлени деяния".

"Това обстоятелство, редом с използваните психодиагностични методи на изследване, определят профила на осъдения като личност, която въпреки, че в местата за лишаване от свобода демонстрира добро поведение, в живота на свобода е водил хищнически и манипулативен начин на живот. Не е склонен под влияние на околните да променя вижданията и принципите си, но и притежава необходимия репертоар и комуникативни умения, за да въздейства на околните. Изпъква като извънредно предпазлив и прикрит, резервиран", пише още в решението на съда.

То е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране. Препис от него ще бъде изпратен до началника на затвора в София и Софийска градска прокуратура за сведение и изпълнение, се казва в решението на САС.

Очаква се окончателно решение и за Йожи.

По-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отхвърли обвиненията, че с въпросната законова поправка са "постлали" пътя на "Наглите" към свободата. Той изтъкна, че и сега съдът решава последен и никой не пречи на магистратите да се информират добре за осъдените и да вземат обективно решение. Според него в конкретния случай съдиите можело дори да потърсят в Гугъл, където има много информация за бандата за отвличания.