"Реална реформа е точно това - да бъдат увеличени наказанията за разпространение на порнографски материали, които в момента са символични и бих казал - смешни", заяви главният прокурор Иван Гешев във връзка с мащабната операция по противодействие на разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани малолетни лица.

Той благодари на прокурорите и следователите, както и на служителите на ГДБОП, участвали в акцията. "Тяхната работа показа кои са реалните проблеми, а не измислените от политиците в българската правна система и защо прокуратурата настоява за всеобхватна правна реформа", заяви Гешев пред медиите в Националната следствена служба.

"Колегите защитиха нашите деца и показаха, че прокуратурата е стабилна и продължава да работи, въпреки усещането за абдикация на държавните структури", заключи главният прокурор.

Освен увеличаването на наказанията за разпространение на порнография с деца, Гешев посочи, че реалната правна реформа включва още и това "да се дерегистрира колата, ако се управлява от пиян шофьор или употребил наркотици".

"Реална реформа е, ако откажеш кръвен тест за наркотици и алкохол, да се счита, както в много други европейски страни, че управляват след употреба на алкохол и наркотици, и да носиш не административна, а наказателна отговорност", добави още главният прокурор и поздрави поотделно всеки от участвалите в разбиването на педофилската мрежа, при която бяха задържани 13 души.