Софийският градски съд (СГС) остави в ареста четиримата мъже, заподозрени като съпричастни с атентата в Истанбул, съобщи БТА.

Според съда няма никакви доказателства, че те са съпричастни към атентата, освен данни за чат по телефон, но остават в ареста заради подозрения за каналджийство.

Само за четирима от задържаните прокуратурата поиска постоянен арест, тъй като за петия обвинен - жена със здравословни проблеми, разследващите са преценили, че няма да бъде в ареста.

Четиримата са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Освен за подпомагане на терористична дейност, те са обвинени и за "каналджийство", трафик на хора и контрабанда, коментира по-рано днес прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев.

Съдебното заседание протече при закрити врата, заради справки от няколко служби, в които има класифицирана информация. Кънев обясни, че в папките има данни от различни информационни системи-на ДАНС, МВР, както и от чужди служби.

Решението на съда не е окончателно.