Разпоредителното заседание на делото срещу 35-годишния Георги Семерджиев, който предизвика тежката катастрофа с две жертви на столичния бул. "Черни връх" през юли, започва на 29 ноември в Софийския градски съд. Това съобщиха на брифинг от Софийската градска прокуратура след внасянето на обвинителния акт. В него участваха зам.-градският прокурор Десислава Петрова, зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров и единият от наблюдаващите прокурори Чавдар Железчев. 

"Днес сме тук, защото преди малко повече от четири месеца ви дадох обещание, когато приключи разследването по случая с Георги Семерджиев, да изнесем фактите, които е възможно. Във времето, през което много политици плямпаха по телевизионните студиа и разтягаха локуми, следователите от НСлС и прокурорите от СГП бачкаха като пчелички, за да може това досъдебно производство да приключи и да бъде внесено за разглеждане в Софийския градски съд", заяви Ясен Тодоров. 

На 5 юли 35-годишният бивш футболист, седнал зад волана на луксозен джип "Ауди", помете такси на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Свети Наум" с висока скорост, след което се блъсна в асансьора на метростанция "Европейски съюз". От силния удар колата се разцепи на две и едната половина удари смъртоносно двете млади жени, които по това време са се движили по тротоара - 26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович. Те загинаха на място. 

Наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев уточни, че срещу Семерджиев са повдигнати пет обвинения, две от които са извършени преди катастрофата - на 10 юни.

"Едното е, че на посочената дата е управлявал моторно превозно средство след употребата на амфетамин и метаамфетамин, а другото е, че на същата дата той съзнателно се е ползвал от неистински официален документ - международно свидетелство на управление на МПС. На него е придаден вид, че е издадено от швейцарските власти", обясни обвинителят. 

Другите три обвинения са за причиняване на смъртта на двете млади жени след употреба на дрога и при управление без книжка, за притежание на наркотици, както и за ползването на фалшиви немски регистрационни табели.

Установено е, че преди катастрофата Георги Семерджиев е карал луксозния си джип с около 166 км/ч, като е минал и на червен светофар. Той е ударил таксиметровия автомобил челно, след което джипът помел със скорост от 151 км/ч 22-годишната Хариет, която е била на бордюра.

"Колата е продължила движението си и се е ударила в металната конструкция на асансьорната шахта на метростанцията, при което се е разкъсала на две части. Предната част, със скорост от около 60 км/ч, е ударила втората пешеходка - 26-годишната Христина. И двете са загинали на място", допълни Железчев.

По данните в обвинителния акт, на 17-та секунда от катастрофата Георги Семерджиев е излязъл от автомобила си през предната дясна врата и е избягал, като се е укрил в дома си. В джипа обаче останали мобилните му телефони, ключовете за жилището, дясната му маратонка и други негови лични вещи. 

Материалите по делото са в 23 тома, разпитани са близо 80 свидетели, изготвени са и множество експертизи от 24 вещи лица. По думите на наблюдаващия прокурор разноските по делото възлизат на общо 38 000 лева.

Предвиденото в закона наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода", тъй като случаят е особено тежък.