Софийската градска прокуратура ще призове бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков за даване на сведения, след като в неделя в телевизионно интервю той заяви, че "има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми", съобщиха от държавното обвинение.

От там уточниха, че той трябва да обясни пред наблюдаващия прокурор какво му е известно и с какви документи разполага по този случай. В случай че Бойко Рашков посочи в своите обяснения конкретни физически лица и/или търговски дружества, от страна на СГП ще се извършат всички възможни, съгласно закона, действия спрямо парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин, посочват от прокуратурата.

В неделя в предаването на Нова телевизия "На Фокус" Бойко Рашков обяви още, че "парите са стигнали до кухи фирми, оттам до лица, които са ги ползвали не за строеж на магистрала "Хемус", а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София".

От държавното обвинение съобщават още, че от казаното може да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани.

Подобна информация и до този момент не е била докладвана от ГДБОП на прокуратурата по делото "Хемус", нито е била докладвана от ГДБОП по проверката, възложена във връзка с договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на магистралата.

"Обстоятелства относно движението на паричните средства са от първостепенно значение както за българското общество, така и за установяването на обективната истина по всички елементи от случая "Хемус". Ето защо доц. д-р Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези факти пред компетентните органи на прокуратурата по случай, който е в интерес на българските граждани", пишат още от държавното обвинение.

СГП напомня, че явяването на бившия вътрешен министър пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин, съгласно Конституцията и законите на страната, че всеки български гражданин е длъжен да съдейства за разкриване на обективната истина, че е длъжен да се яви, когато бъде призован и да изложи всичко, което му е известно.

"Работата по проверката на Софийската градска прокуратура продължава, като се извършват множество действия за изясняване на фактите и за преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, което би предпоставило образуване на наказателно производство. За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана", допълват от обвинението.