С четене на обвинителния акт в Специализирания наказателен съд продължава мегаделото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Основната част от него е 5000 страници, а до момента са прочетени едва около 200. Това означава, че четенето трябва да приключи чак през 2019 година.

Цитирайки Наказателно-процесуалния кодекс, адвокатите на 18-те подсъдими поискаха диспозитивът, в който подробно се изброява в какво ги обвинява прокуратурата, да прозвучи в съдебната зала. Прокуратурата видя в това опит да се бави стартът на процеса по същество и страх на защитниците от събраното срещу Цветан Василев и останалите 17 души. Те са обвинени, че с действията или бездействията си - в различни конфигурации, са допринесли за фалита на четвъртата по големина банка в България през 2014 година.

След първите три дни заседания, но които - мобилизирани, всички спецпрокурори влизат в съдебната зала, за да четат обвинителния акт, стана ясно, че ще трябват още неясно колко десетки заседания, преди да се пристъпи към първите разпити по аферата "КТБ".

Въпреки че остро възразиха срещу назначаването на резервни защитници, след началото на "голямото четене" упълномощените адвокати видяха предимство в задължителното им присъствие в съдебната зала и все по-често оставят клиентите си в компанията на назначените им от съда адвокати, отбелязва БНР.

На днешното заседание бяха описани 4 кредита, неправомерно отпуснати на фирми, близки до Василев - единият в размер на 2 659 200 евро, отпуснати на фирма "Булит 2007", другите в размер на 1 780 000 евро, 2 650 000 евро и 4 345 000 евро, отпусната на "Бургас мийт". Те са дадени в нарушение на предвидената процедура, като не е поискана декларация за свързаност, обясниха от прокуратурата, съобщи "24 часа".

Цветан Василев продължава да е на свобода в Сърбия.