"Цветан Василев е казал на свидетели да дадат 210 000 лева на въпросния адвокат за профилактиране на свидетеля Бисер Лазов. Това са данни от свидетелски показания за разговор, проведен в Белград", уточни днес ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който вчера обяви, че е повдигнато обвинение срещу един от защитниците на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. По неофициална информация става дума за адвокат Лазар Карадалиев.

Гешев допълни, че същият този защитник предупредил свидетели по делото, че следствието и прокуратурата ще извършат претърсвания на офиси на фирми, свързани с Василев. Това се случило още през юни 2014 г.

"Вероятно е имало теч на информация. И тогава са започнали действия, свързани с укриване на документи - някои от тях се скриват в помещения с табелка "Адвокат" на вратата, чийто обиск се усложнява от Закона за адвокатурата и те не са претърсени", каза още Гешев пред Нова телевизия.

"Целта на защитата е да превърне процеса по казуса "КТБ" в политически, за да не бъде екстрадиран Цветан Василев от Сърбия", добави магистратът.

Според него няма да се наложи изчитането на цялата заключителна част от документите по делото на глас в съдебната зала, както твърди защитата. Въпросните документи са с обем от около 5000 страници и това би отнело около 500 часа. Гешев обаче каза, че практика за четенето на всичко е имало допреди известно време, но сега, в повечето случаи, просто се записва в протокола, че текстът е прочетен. По думите му тези законови процедури са "остарели и безсмислени".

"Днес спокойно можеше да започнат разпитите на свидетели. Но защитата има интерес да бави процеса и законът й дава това право. Адвокатите знаят какви са доказателствата по делото и се страхуват", коментира още той.

И нарече "адвокатска пропаганда" твърдението на защитата, че прокуратурата иска да избегне влизането на определени свидетели в съдебната зала.

Гешев поясни, че не може да има нови обвиняеми по делото, но са започнали "множество отделени досъдебни производства срещу десетки лица, за които се твърди, че са получавали пари". Сред тях имало и популярни хора. Имена не спомена.