Софийският апелативен съд потвърди определението на градските магистрати, с което бе дадено разрешение по искането на прокуратурата за издаване на Европейска заповед за арест (ЕЗА) на обвиняемия за пране на пари у нас Цветан Василев, съобщиха от САС.

Според съда това е единствената възможна мярка, която би могла да осигури нормално протичане на процесите, водени срещу бившия мажоритарен собственик на КТБ у нас.

Вън от това е налице обоснованото предположение, че Цветан Василев е съпричастен към престъпленията, за които е обинен, а предвид данните, че се намира в съседна Сърбия, се обосновава извод, че при неиздаване на европейска заповед за арест, лицето може да се укрие от разследващите власти у нас, пишат в мотивите си магистратите.

Определението на САС е окончателно.

През юли 2014 г. банкерът Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той бе обвинен за над 100 престъпления. Обвиненията бяха повдигнати задочно, тъй като Василев успя да напусна страната и оттогава се намира в Сърбия. Беше издадена и европейска заповед за арест и банкерът бе обявен за издирване в Шенгенската информационна система.

През 2022 г. адвокатът на бившия мажоритарен собственик на КТБ Константин Симеонов съобщи, че комисия в Интерпол е разгледала жалбата му и е констатирала, че издирването на банкера е по политически причини. Международната организация на криминалната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, тъй като случаят вече не отговарял на изискванията на Интерпол.

През същата година пък Апелативният съд в Белград окончателно отхвърли искането на властите в София за екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли 2021 г. той е получил и политическо убежище в западната ни съседка.