Президентът Румен Радев отрече да има нещо общо с публикацията за "Къщата в Барселона". Случаят с т.нар "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването на пране на пари с българско участие в Испания, в който беше намесено името на министър-председателя от испанския вестник.

 

"Нормално е в такива случаи да има повече емоции. Те не са най-добрият съветник. Напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него, а България във вътрешен и международен план. Не аз трябва да отговарям на тези въпроси, защото нямам никакви отношения към действията на прокуратура, на полиция, още по-малко на други държави", каза Радев.

Борисов миналата седмица заяви, че публикациите по темата са част от координирана атака срещу властта, която е трябвало да съвпадне с шествието на 19 февруари, когато президентът изнесе остра опозиционна реч на паметника на Васил Левски.

В преговорите с Русия по енергийната тема трябва да има и изразена политическа воля, защото на експертно равнище не се постига желаният резултат - така президентът Румен Радев коментира упреците защо е говорил по телефона с руския си колега Владимир Путин по въпросите на енергетиката.

"Цената на газа - това е най-важната тема в момента", подчерта държавният глава, като припомни, че е обсъждал темата с Путин и през лятото в Петербург.

"Тук трябва изразена политическа воля. Виждате, че експертните преговори, които се водят, не могат да стигнат до желания от България резултат. От 8 държави, които са обект на газовото дело между "Газпром" и Европейската комисия, само България не е получила намаление на цената", посочи президентът, като отбеляза, че, в сравнение с други, плащаме близо два пъти по-скъпо за синьото гориво.

Радев коментира, че ресорният министър Теменужка Петкова (която нападна президента заради разговора с Путин с мотива, че не е имал мандат да обсъжда енергийни теми) и екипът ѝ "трябва да се замислят дали достатъчно добре си вършат работата".

Президентът очаква по-ефективна политика от правителството и по линия на влизането в еврозоната. Той подчерта, че приемането на единната валута остава основна цел, но трябва да бъде възстановено доверието на гражданите.

Ние имаме ясни цели - пълно, пълноправно и надеждно участие на България във всички стълбове и политики в Европейския съюз, това означава членство в Еврозоната, коментира Радев. "Въпросът обаче е как ще стигнем до там. Тук много важно е да знаем, че от действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде свързано с реална икономическа и социална интеграция. Или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от българските граждани. Затова очаквам от българското правителство много по-открита, много по-ефективна политика, която да върне доверието на гражданите в този процес. Експертите аргументи, експертния консенсус трябва да предшестват политическите декларации", коментира Румен Радев.