"Оставките са нещо много нормално, те са пречистване. Никой не се е родил премиер, министър или депутат. По-ненормално е да не си дават оставките, когато има проблем", заяви премиерът Бойко Борисов тази сутрин по bTV.

"На другите партии не им ли изкарахте същото, но при нас се дават оставки. Нашият синковец има една къща за гости (Александър Манолев - б.р.), а отсреща госпожата има 3 (Елена Йончева - б.р.). А той даде и оставка, и гаранцията си плати", подчерта той.

На въпрос дали е възможно да има нови оставки в кабинета, той отговори: "Ако трябва... Превенцията е най-добрата мярка. Самият той обаче потвърди, че не смята да подава своята оставка, ако ГЕРБ загуби евроизборите.

"Аз съм подавал оставка, когато е било нужно. Най-доброто място за живеене е Австрия и виждате там какво се случва. Разликата е, че там партньорите на Себастиан Курц са се издънили и затова е развалена коалицията и подаде оставка. При нас няма такава необходимост", каза още министър-председателят.

Борисов припомни за "лъжата Костинброд" от изборите преди няколко години и отново, както и през уикенда, предрече за евровота на 26 май "Костинброд 2".

"Точно в деня на размисъл, когато не може да се реагира. БСП занесоха сигналите в прокуратурата. Те в това са най-добри и нямат друг шанс. В учебника на КГБ пише следното: "Най-добрият начин да унищожиш един човек е да подбереш избрани истини за него и след това да ги съчетаеш в някаква комбинация". Тръгва информацията, ГЕРБ губи 6% заради Костинброд и след това се оказва, че няма фалшиви бюлетини, нито автобуси с двойни дъна. В четвъртък-петък ще се готвим за реакция", каза премиерът.

"Те виждат, че като аргументи няма какво да направят. Разчитаха, че със злоба и жлъч ще разклатят партията. Уплашиха се, защото направеното от ГЕРБ няма алтернатива. На този фон е нашата листа с компетентни и знаещи хора - на базата на какво да ни победят. Виждате, че опитаха със злоба и жлъч, но не успяват. Ние имаме подготвена листа и затова опитват по друг начин. На дебата на водачите на листи се показва, че Мария Неделчева (Габриел) в пъти превъзхожда", допълни Борисов.

Той отново отправи критики към президента Румен Радев по повод привикването на представители на съдебната власт във връзка с предстоящото избиране на нов главен прокурор.

"Редно ли е? Тогава и аз да ги извикам на консултация. Това не е редно, защото е намеса в съдебната власт. Всяка сряда идват при мен главният прокурор и неговите заместници. Те отчитат дейността и казват какво е планирано за следващата седмица", каза още той по повод думите на президента Радев. БСП са свикнали винаги те да държат съдебната власт и да раздават правосъдие. Те да са съдниците и да раздават правосъдие", добави лидерът на ГЕРБ и подчерта:

"Те са абсолютно едно и също. Това, което говори Радев, Корнелия Нинова, Елена Йончева и Иво Христов, е едно и също. Вие ги видяхте миналата седмица как се бяха събрали в Асеновград и само критика срещу правителството. Няма за други, освен нас. Дори звучи смешно, като кажеш равноотдалечен. Президентът е на всички българи по Конституция".

"Някога, когато са ни приемали в ЕС преди 10-11 години, е било груба грешка да не се отработи съдебната система. Трябвало е първо да се отработи, така както е по европейски стандарт и критерии и след това да ни приемат, защото виждате сега колко трудно и всеки се бори да влияе в съдебната система", посочи Борисов.

Той добави, че всички европейски партньори и държави-членки признават, че България е изпълнила необходимите критерии за влизане в Шенген.

"От 6-те точки на мониторинговия механизъм 3 сме изпълнили. Сега този месец ще внесем промените и се надявам юли месец да финишираме нов вид мониторингов доклад, такъв какъвто е за всички европейски държави", поясни премиерът. "Полагаме усилия и те ще дадат ефект", заяви той, като добави, че невлизането на България в Шенгенското пространство е заради егоистични желания на други държави членки. "Очаквам юни-юли да има резултат, всички изисквания и стрес-тестове към нас за сега са много добре", допълни той.

Според него на всички европейците ни се иска да имаме обща отбрана. Той коментира и темета за енергийната сигурност на България, като посочи, че се стартира изграждането на газовия хъб "Балкан", както и интерконтектора между България и Гърция.

Той заяви още, че няма къща в Барселона и отхвърли твърденията на БСП, че бизнес делата му се ръководят от негови роднини. Борисов изтъкна, че дори се е бил с няколко от братовчедите си и няма как някой от тях да му управлява бизнеса. Левицата призова по-рано главния прокурор Сотир Цацаров да провери случая с къщата в Барселона, която се свързва с Борисов.

"Ние сме много сложна рода. С единия братовчед не съм се виждал от 40 години. С другите братовчеди не си бяхме говорили от 30 години. Сега, като се видим, си махаме. Ние сме родени в една къща и не си говорим. Двама от тях съм ги бил и затова не си говорим, въпреки че живеят в Банкя. Аз не си говоря с тях - те ли ще ми управляват бизнеса? За една помпа се бихме. "Ипон" си е 100% частна фирма, създадена на гола поляна. Няма приватизация, не е вземала нито една държавна поръчка. Барселонската къща е на Сашо Чаушев, не е моя", каза още той.

Според Елена Йончев в казуса за къщата са замесени трима приближени до Борисов - вторият му братовчед Радослав Иванов, Иван Саздов и Йордан Христов. От БСП твърдят, че в Банкя твърдят, че "братовчедът Ради" от години върти бизнеса на Борисов.

Снимка: Google

"Силата на ГЕРБ са местните структури, връзка с хората и грижа за всяко населено място. Именно с това те привлякоха вниманието ми", каза от своя страна водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел, която беше заедно с него в студиото.

Снимка: bTV

По думите й злоупотреби има навсякъде, но важното е държавата да не ги замазва и да поеме отговорност.

"Това ни отличава от другите и бихме искали да видим това и в другите представители на политическите сили", допълни Габриел.

"В последния доклад на Европейската сметна палата, във връзка с докладваните опити за измами, България стои много добре пред страни като Холандия, Франция, Германия и Австрия. Когато вземем предвид злоупотребите спрямо общия брой получени евросредства отново сме в златната среда и изпреварваме държави като Италия, Франция и Унгария", каза още тя.