Джок Полфрийман ще получи паспорта си след приключване на делото - това е заявил австралийският посланик в Атина Джон Филп на правосъдния министър Данаил Кирилов, съобщиха от пресслужбата на ресорното ведомство.

Новият паспорт на австралиеца, осъден за убийството на българина Андрей Монов, вече е издаден. Посланикът е изразил мнение, че затворническата администрация у нас е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на Полфрийман.

Освен това Австралия е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството, се казва още в съобщението.

От своя страна Данаил Кирилов е заявил, че вярва в независимостта на българския съд и е изразил увереност, че той ще вземе правилно решение по повод искането на прокуратурата за възобновяване на делото за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман.

По-рано днес адвокатът на австралиеца - Калин Ангелов, коментира пред bTV:

"Моят клиент стои, поне според мен, без правно основание в Бусманци. Следва заповедта за експулсацията да бъде изпълнена, въпреки че чакаме решение на ВКС. Това основание (за продължаващото задържане) аз още не съм го видял. И всички възможности да бъде държан там са изчезнали. Т.е. няма правно основание. Ако има технически проблем някой да натисне едно копче някъде - това вече не е правилно".

По думите му действията на прокуратурата са "да насадим малко медийна истерия и после да се качим върху нея". Забележки към съда няма, подчерта защитникът.

Вчера той препредаде думите на клиента си, с които е отказал да участва лично в заседанието на ВКС, на което беше решено, че окончателно становище по делото за освобождаването му ще има в срок от два месеца:

"Малко на шега той каза: Аз наистина съм убеден левичар, но смятам че Народният съд е нещо ужасно".