Апелативният съд в София реши да освободи предсрочно австралийския гражданин Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов. Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева разгледа днес жалба срещу решение на Софийския градски съд, с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на Полфрийман.

Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода. В случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване.

Полфрийман беше осъден на 20 години затвор, от които е излежал 12 години. Очаква се съдебният състав да публикува мотивите за предсрочното освобождаване.

През юли съдът отказа на осъдения за убийство австралиец да излезе по-рано от килията. Тогава магистратите бяха категорични, че той не се е поправил и превъзпитал докрай. Досието му е пълно с наказания и демонстрации на незачитане на реда зад решетките, стана ясно в съдебна зала.

Временният началник на Софийския затвор Десислав Трайков цитира данни от досието на Полфрийман за многобройни провинения от задържането му през 2007 г., основно за неизпълнения на заповеди и демонстративно неподчинение. С неясни мотиви Полфрийман си е зашил устата и е обявил гладна стачка, което е доказателство за незачитане на реда в местата за лишаване от свобода, коментира Трайков.

При скорошна проверка в затворническото общежитие в Казичене властите открили разлепени стикери с нецензурно съдържание из цялата сграда, които били дело на Полфрийман. Била намерена и карта памет, която чужденецът глътнал. Последната му гладна стачка била от 21-ви април до 25-и май 2019 г., заради което Трайков подчерта, че с осъдения трябва да продължат да работят социални експерти и психолози.

"Полфрийман не е лесен затворник", заяви адвокатът му Калин Ангелов и посочи, че клиентът му избухвал срещу несправедливостта и корупцията зад решетките. Прокурор Елка Латинова припомни престъпленията, за които е осъден австралиецът - чужденецът, дошъл в България, е убил с нож в сърцето български гражданин и посегнал на друг по хулигански подбуди.

"За 11 години не съм наказван за физическа агресия. Ако има проблем, пускам жалби. Съжалявам за смъртта на Андрей Монов, казвал съм го и преди", заяви пред съда Полфрийман. Той за първи път проговори български в зала. Софийският градски съд отказа да освободи австралиеца 6 години и 10 месеца по-рано. Заседанието продължи 3 часа. 

Два месеца и два дни по-късно Полфрийман е освободен от горната инстанция. 

Убийството на Андрей Монов е извършено на 28 декември 2007 г. на площад "Света Неделя в София". Получава широк отзвук както в медиите, така и сред футболните привърженици и ултранационалистическите партии. Смъртта на Монов настъпва след нанесен с нож удар в гръдния кош, което засегнало левия бял дроб и сърцето. За това деяние Джок Полфрийман е признат за виновен и осъден на 20 години лишаване от свобода и общо 400 000 лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди на родителите на Монов.

Преди нападението Джок седнал да пийне в столично заведение за бързо хранене, където обърнал набързо 2 бири и 2 големи текили, разказаха очевидци. Служители на ресторантчето се оплакали, че чужденецът буйствал и създавал проблеми, но всички отдъхнали, след като си тръгнал. Андрей Монов заедно с приятели излезли през фаталната вечер, за да се повеселят в столична дискотека. Част от групата се събрала, за да изчакат останалите си другари. Агресивният австралиец издебнал Андрей и го нападнал в гръб. Чужденецът нанесъл моментално два удара, един от които бил в лявото предсърдие на сърцето му. Според лекарите точно този удар се оказал смъртоносен. Първото пробождане било близо до гръбначния му стълб. След като Андрей се свлякъл на земята в локва кръв, австралиецът започнал да посяга и на останалите момчета от групата. Тогава успял да наръга и второ момче.

Към момента на убийството Монов е на 20 години и следва право, а Полфрийман на 21.

Андрей Монов е роден в семейството на Аксения и Христо Монови. Майка му е нотариус, а баща му е психолог. По време на убийството Христо Монов е заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето, а впоследствие и депутат в 42-рото Народно събрание, където е председател на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Жертвата Андрей Монов е част от агитката на футболния клуб Левски. Джок Полфрийман е роден в Сидни, Австралия на 13 октомври 1986 г. и е бил в България четири пъти. Той има средно образование и не е бил осъждан до инцидента от 2007 Родителите му са Мери Джейн, по професия зъболекар и бивш общински съветник в район на Сидни и Саймън Полфрийман, по професия патолог.