Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния акт на летище "Сарафово" като втора инстанция на 9 юни.

На 18 юли 2012 г. атентаторът-самоубиец Мохамад Хасан се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. При терористичния акт загинаха шестима души, а 37 бяха ранени. Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които са задочни подсъдими по делото за атентата, са граждани на Австралия и Канада. Смята се, че те са помогнали на атентатора - алжирския гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни, който загина при взрива.

Делото започна по същество в началото на 2018 г. след няколко фалстарта. Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите - не по-малко от 170, имаше и 100 експертизи.

На 21 септември м.г. Специализираният наказателен съд наложи най-тежките наказания по българското законодателство - "доживотен затвор без право на замяна" на двамата подсъдими за съучастие в организирането на атентата ливански граждани Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Рекордни за българското правосъдие обезщетения за общо над 100 млн. лв. бяха присъдени на близките на загиналите и на пострадалите при атентата.

Разследването на Специализираната прокуратура по случая доказа, че атентаторът Мохамед Хасан ел Хюсейни е действал в съучастие с Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. За тях бяха събрани доказателства, че имат връзка с военното крило на организацията "Хизбула", за която се предполага, че е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт. Двамата бяха съдени задочно, тъй като по време на досъдебното производство и на съдебния процес не бяха издирени. Към момента продължава издирването им с червена бюлетина на Интерпол.

Делото "Сарафово" предизвика широк международен отзвук.