Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди на двама от подсъдимите по делото за срутилия се през 2015 година хотел "Вероника", под чиите руини загинаха четирима работници, съобщиха от пресцентъра на съда. 

"Отменя решението в частта, с която е потвърдена присъдата на окръжния съд относно оправдаването на подсъдимите Виолета Ганева и Валентин Пенчев по обвинението по чл. 123, ал. 3 от НК и с която са отхвърлени предявените срещу тях граждански искове", се посочва в решението на върховните магистрати. 

Делото ще бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд във Варна.

С решението на втората инстанция Ганева и Пенчев бяха оправдани, защото извършените от тях нарушения били "ирелевантни спрямо обвинението и деянието за тях е несъставомерно".

Сега съдебният състав на ВКС отбелязва, че липсата на адекватна проектна документация за отделните етапи на процеса по разрушаване на хотел "Вероника" също е причина за срутването на сградата, съответно оправдателните присъди на двете лица следва да бъдат отменени.

"В съответствие с установените по делото факти, пряка причина за срутването на сградата, довела до смъртта на пострадалите работници, са от една страна, действията по ръчно рязане на носещи конструктивни елементи, извършени на 8 април 2015 г., и от друга - липсата на адекватна проектна документация за отделните етапи на процеса по разрушаване на хотел "Вероника" до кота 0 и за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при тяхната реализация. В решението на тричленния състав на ВКС се подчертава, че съгласно фактическите изводи на въззивния съд вторият фактор, допринесъл за настъпването на вредоносния резултат, е от компетентността на подсъдимите Валентин Пенчев и Виолета Ганева като управител и експерт от дружеството "Инекс консулт" ЕООД, което е имало договор с изпълнителя на строежа "Бултранспорт груп" ЕООД", обясняват от ВКС.

Съдът е решил също така да увеличи обезщетението, изплащано от други двама подсъдими - собственика на фирма "Дигинг" Георги Георгиев и координатора по здравословни и безопасни условия на труд и отговорник на обекта Пламен Николов от "Бултранспорт груп", за ищците Анастасия С. и Райчо С., като го увеличава от по 100 000 лв. на по 150 000 лв. за всеки един от тях.

Хотелът в в комплекса "Слънчев ден" се срути на 8 април 2015 г., а под него загинаха работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Причината за срутването, посочена от съда, беше, че колоните на сградата били рязани ръчно, като заповед за това са получили загиналите под руините работници. 

С първоинстанционната присъда Пламен Николов беше признат за виновен в това, че като координатор по здравословни и безопасни условия на труд, в условията на независимо съпричиняване с Георги Георгиев, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. Наложиха му присъда 3 години условна присъда.

Георгиев беше признат за виновен за това, че като управител на "Дигинг" ЕООД, при независимо съпричиняване с Николов, причинил смъртта на повече от едно лице и е осъден на 3 г. "лишаване от свобода".

Признати за невиновни и оправдани изцяло бяха останалите петима подсъдими.