След продължило две години разследване държавното обвинение внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу седмина души за смъртта на работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, участвали в събарянето на хотела. 10-етажният хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" във Варна се срути на 8 април 2015 г.

Обвинението е за причиняване на смъртта на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Първият обвиняем е строителният надзорник Валентин П. от фирма „Инекс консулт“ ООД, който е бил консултант, изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд по договор, сключен между „Инекс консулт“ ООД като изпълнител и „Международен панаир Пловдив“ АД като възложител.

Предмет на договора между двете дружества бил ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на хотелите „Вероника“, „Мираж“ и административна сграда, както и ново строителство на ваканционни имоти в курорта „Слънчев ден“.

От същата фирма подсъдима е и експертката по строителен надзор Виолета Д., както и инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ ООД Валентин Т., техническият ръководител на обекта Мехнур М., Пламен Н. от фирма „Бултранспорт груп“ ЕООД, подизпълнител на обекта, който бил координатор по здравословни и безопасни условията на труд и отговорник на обект „Вероника“, управителят на „Дигинг“ ЕООД Георги Г. като фактически подизпълнител на „Бултранспорт груп“ ЕООД и Йовко Р., който бил координатор по здравословните и безопасни условията на труд, наел работниците за разчистване на останките от съборения хотел „Мираж“.

Анализът на събраните по делото доказателства сочи, че в нарушение на законовите норми, които съответстват на длъжностите на подсъдимите, и възложените им задължения била дадена положителна оценка за съответствие от подсъдимата Виолета Д. в частта конструкции, плана за безопасност и здраве и плана за управление на строителни отпадъци в инвестиционния проект.

Такава оценка дал и подсъдимият Валентин П. за целия инвестиционен проект, без той да съдържа конструктивен и технологичен проект на процесната сграда по част „Конструктивна“ и без такава за част план за безопасност и здраве на строително-монтажните работи за етап „Премахване на конструктивни елементи и замяната им с нови“. Не били изрично посочени подлежащите на премахване конструктивни елементи на хотела и как това ще се отрази на останалите елементи с носещи функции. Липсвал и проект-схема за временното подпиране на съществуващата конструкция по нива и елементи по време на премахването. Не били посочени технологията, редът и последователността на демонтиране, както и механизацията, която ще се използва.

Всичко това е довело до загуба на устойчивостта на строителната конструкция на хотел „Вероника“ и срутването й върху работниците. Подсъдимите Валентин Т., Мехнур М., Пламен Н. и Йовко Р. са допуснали на строителната площадка работниците, които не били специално инструктирани и обучени за работните процеси. Те не предотвратили извършването на разрушаване чрез багерно-сапанното дърпане на конструктивните елементи от операторите на строителната техника на „Дигинг“ ЕООД.

На 8 април 2015 г. свидетел по делото дочул разговор между двама работници, че подсъдимият Георги Г. и синът му ще вкарват къртачи, за да изкъртят колоните. Той съобщил това на техническия ръководител Мехнур М., който забранил устно използването им. Георги Г. обещал на работниците бонус от 5000 лева за тези, които ръчно влязат с къртачи да срежат колоните на първия етаж на хотел „Вероника“.

Самият той се изкачил по склона над хотела, за да гледа работата и да сигнализира, ако сградата започне да пада. Обяснил им, че има опит в събарянето на хотели на Златни пясъци и че ще даде знак с махане на ръка. За срутването на такава сграда Георги Г. заявил, че е необходим поне половин час, през който работниците ще имат възможност да напуснат. Отишлите в хотела работници започнали да къртят бетона около носещите колони. След като арматурата била оголена, един от тях започнал да я реже. В този момент сградата рухнала и затрупала четиримата работници.

По делото са назначени и изготвени множество експертизи. По делото, което е 24 тома, ще бъдат разпитани 43 свидетели и десетки вещи лица.

Предстои Варненският окръжен съд да насрочи дата за процеса. Ако подсъдимите бъдат признати за виновни, предвиденото в закона наказание за това престъпление, е лишаване от свобода от 3 до 10 години.