Станаха ясни присъдите по делото за рухването на хотел "Вероника", в курорта "Слънчев ден", преди 3 години. При инцидента загинаха четирима работници.

Варненският окръжен съд оправда петима. Един получи условна присъда, а един ефективно наказание лишаване от свобода за 3 години.

Съдът произнесе само една ефективна присъда - за Георги Г. като фактически подизпълнител на "Бултранспорт груп" ЕООД, като го осъди на 3 години лишаване от свобода ефективно при общ затворнически режим. Пламен Н. от фирма "Бултранспорт груп" ЕООД, който е бил координатор по здравословни и безопасни условията на труд и отговорник на обект "Вероника", получи условна присъда за срок от 3 години с 5-годишен изпитателен срок.

Строителният надзорник Валентин П. от фирма "Инекс консулт" ООД, консултант и изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд по договор, сключен между "Инекс консулт" ООД като изпълнител и "Международен панаир Пловдив" АД като възложител, беше оправдан. Оправдани от съда бяха и Мехнур М., технически ръководител на обекта от страна на строителя "Планекс" ООД, експертката по строителен надзор Виолета Д. в "Инекс консулт", инспекторът по здраве и безопасност в "Планекс" ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т, и Йовко Р., който набирал работници за събарянето на хотела.

Тежката трудова злополука, отнела живота на четиримата работници след рухването на 11-етажната сграда, се случи на 8 април 2015 г. Като причина за смъртта им съдебномедицинската експертиза посочи тежки и несъвместими с живота травми, като смъртта е била неизбежна и е настъпила мигновено.

С обвинителен акт на съд бяха предадени седем отговорни лица за смъртта на работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, участвали в събарянето на хотела.

След продължило 2 години разследване Окръжната прокуратура във Варна обвини седем души за смъртта на 4 работници поради немарливо изпълнение на строително-ремонтни работи. Независимото съпричиняване е усложнен причинно-следствен процес, при който нарушението на всеки един от подсъдимите е предпоставка за нарушението на следващия в строителната верига.

Семействата ще получат по 100 хиляди лева обезщетение.

Протестът срещу присъдата на Варненския окръжен съд, произнесена днес по делото за събарянето на хотел "Вероника" в курорта Слънчев ден, ще внесе Окръжната прокуратура във Варна. Той ще бъде внесен чрез Варненския окръжен съд в Апелативния съд.