Знакови места по света, сред които Ниагарският водопад, сградата на общината на Лос Анджелис и Виенското колело в Сиатъл, засияха в цветовете на българското знаме в чест на Националния празник на България Трети март. 

Снимки може да разгледате тук >>>

За втора поредна година Генералното ни консулство в Лос Анджелис освети сградата на общината на Лос Анджелис в цветовете на българския трибагреник. 

Инициативата е изключително важна, защото се случва за първи път в историята на този американски мегаполис и на Западния бряг на САЩ. Тя е резултат от отличното сътрудничество на българското Генерално консулство в Лос Анджелис с местните власти и е израз на уважението към нашата страна и нейната история и традиции. България е първата чужда държава, уважена по този начин за своя национален празник, отбелязват от българското консулство.

На осветяването присъстваха много сънародници и чуждестранни гости, представители на консулския корпус, местните власти и др., предаде БНТ. Популярният български ансамбъл за народни танци от Лос Анджелис "Хоротропци" направи флашмоб, а екипът на консулството раздаде мартеници и български знамена на всички присъстващи. 

При осветяването от дипломатическата служба дадоха официален коктейл по случай националния празник, на който присъстваха много сънародници и чуждестранни гости - кметове, членове на градския съвет, генерални консули и членове на консулския корпус, представители на еврейски организации, партньори и др. Коктейлът се проведе в знаковата зала "Dorothy Chandler Pavillion" в центъра на града, която се намира в близост до осветената сграда на общината на Лос Анджелис. 

През миналата година, по време на първото осветяване на сградата на общината на Лос Анджелис, генералният консул Бойко Христов обеща инициативата му да се разрасне и да обхване и други важни градове от консулския окръг на генералното консулство.

Тази година, в изпълнение на обещанието му, по случай Националния празник на България, в бяло, зелено и червено грейнаха също така един от символите на Сиатъл - прочутото виенско колело в центъра на града, както и за първи път беше осветена знакова сграда в щата Аризона - тази на общината на столицата Финикс. 

През февруари по време на официално заседание на градския съвет на Бевърли Хилс, кметът Лили Боси връчи на генералния ни консул в Лос Анджелис Бойко Христов прокламация по случай Националния празник на България - 3 март и 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

"За трета поредна година отбелязваме националния празник на България, озарявайки Ниагарският водопад с цветовете на българското знаме", похвали се пред NOVA генералният ни консул в Торонто Велислава Панова. По думите ѝ заради лошото време и снежната буря в Канада обаче голяма част от сънародниците ни не са успели да присъстват на събитието.

Мостът на Вашингтон погрешка първоначално беше оцветен в цветовете на руското знаме. 

Тази година за първи път Мемориалният мост "Фредерик Дъглас" беше осветен в по случай чай националния ни празник. Българите, желаещи да отбележат по-тържествено празника, бяха поканени от посолството ни да отидат в югоизточната част на града, за да видят осветяването на мемориалния мост в цветовете бяло, зелено и червено. На място обаче се оказало, че мостът е осветен, но не в цветовете на българското знаме, а на руското - в бяло, синьо, червено. Наложила се намеса на посолството ни, за да се коригира грешката. Около час след като мостът бил осветен, цветовете били вече правилните - бяло, зелено и червено.

Върху статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро също се появиха цветовете на българското знаме.