Днес е Националният празник Трети март. България отбелязва 144 години свобода. Официални чествания има в цялата страна. Президентът Румен Радев получи поздравителни адреси от редица държавни глави от цял свят, сред които Джо Байдън и Владимир Путин.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. Така се слага край на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март поставя начало на Третата българска държава. България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата ѝ площ възлиза на повече от 170 хил. кв. км.

Националният празник обаче отново показа разделението ни на русофили и русофоби, но този път под знака на руското нахлуване в Украйна.

Вижте снимки >>

Церемония в София постави началото на честванията за 3 март. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в ритуала по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където отдадоха почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Издигане на националното знаме на Паметника на незнайния войн в София

Снимка: БТА

Десетки граждани са се събрали пред сградата на Президентството. По традиция на този ден се провежда тържествена смяна на Почетния гвардейски караул.

Тържествена смяна на караула пред Президенството

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова се срещнаха с граждани.

Румен Радев и Илияна Йотова поздравиха събралите се граждани пред Президенството

Снимка: БТА

Стотици граждаждани дойдоха пред Президенството

Снимка: БТА

Честванията на националния ни празник предизвикаха и напрежение. С викове "Оставка" и "Предатели" и с освирквания бяха посрещнати председателят на НС Никола Минчев и премиерът Кирил Петков от част от хората на връх Шипка, които се качиха там, за да почетат паметта на падналите за Освобождението на България.

Честванията на 3 март на връх Шипка

Снимка: БТА

Възгласите се успокоиха само, докато звучеше химнът, по време на едноминутното мълчание за почитане на паметта на загиналите, културната програма и заупокойната молитва в памет на воините, оставили костите си на върха.

Още преди да дойдат официалните лица един от присъстващите хвърли знамето на Европейския съюз на земята. На място имаше много полиция и жандармерия, за да не допускат провокации.

Българи на връх Шипка

Снимка: БТА

Председателят на парламента заяви, че България днес е изправена пред нови предизвикателства.

"Скъпи сънародници, днешният свят е различен от вчерашния, днешният свят е изпълнен с рискове и опасности. На няколкостотин километра от България се води война", посочи в изказването си Минчев, предизвиквайки викове и освиркване от страна на присъстващи на церемонията.

"Предизвикателствата пред нас са много и най-различни, но ние трябва ги преодоляваме, като оставаме верни на своите ценности и на ценностите на днешния свят", заяви още председателят на НС.

Премиерът Кирил Петков беше замерен със снежна топка

Скрийншот: bTV

Петков пък бе уцелен със снежна топка. Неговото слово също беше придружено от освиркване и викове "Оставка".

"Скъпи сънародници, през 1878 година, 3 март, защо са се били нашите предци, защо са си дали живота опълченците на Шипка, защо са си дали живота руски воини, украински воини, финландски воини, за да бъдем свободни, да бъдем независими, да имаме България единена. Време е да кажем, че България е над всичко. Честит празник, българи!", заяви Кирил Петков.

Тук бе и група от "Възраждане" с лидера си Костадин Костадинов - неговите съпартийци развяваха партийното знаме.

Лидерът на "Възраждане" на връх Шипка

Снимка: БТА

Пред храм-паметника "Св. Александър Невски" от Национално движение "Хан Кубрат" организираха традиционното шествие с тъпани и гайди по случай националния празник на България - 3 март.

Трети март в София

Снимка: БТА

Трети март в София

Снимка: БТА

Русофили преминаха с шествие през центъра на София по случай празника.

Демонстрация на русофили в София

Снимка: Булфото

Стотици пловдивчани и гости на Пловдив изкачиха Бунарджика с шествие под надслов "Поход на свободата".

С военен ритуал и полагане на цветя и венци пред паметника на цар Александър Втори бе отдадена почит към хилядите знайни и незнайни воини, загинали за свободата и обединението на България.

Трети март в Пловдив

Снимка: БТА

Трети март в Пловдив

Снимка: БТА

 Пред Катедралния храм "Успение Богородично" във Варна се събраха рокери от варненски мотоклубове и организираха почетна обиколка на града под надслов "В името на България".

Пред Катедралния храм „Успение Богородично“ се събраха рокери от варненски мотоклубове и организираха почетна обиколка на града под надслов „В името на България“

Снимка: БТА

Граждани и гости на Варна положиха венци и цветя на паметника на руските войни в морската градина във връзка с 144 годишнината от Освобождението на България

Снимка: БТА

В Бургас бе отбелязан Трети март - национален празник на България. На площад "Атанас Сиреков" бе издигнато знамето на Република България и флаговете на Европейския съюз и община Бургас. Бургаското духовенство отслужи молебен за мир. Пред Руския пометник, с тържествен ритуал, бяха положени венци и цветя и отдадени военни почести. Бе отслужена заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго.

Отбелязване на трети март в Бургас

Снимка: БТА

С шествие на ученици с 80-метров трибагреник в Русе бе отбелязан националният празник на България - 3 март. Стотици се включиха в тържеството в центъра на града. Свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В церемонията участваха Почетната рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. В края на тържеството бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на свободата.

Трети март в Русе

Снимка: БТА

Честванията на 2 март в Русе

Снимка: БТА

Честванията в празничния ден в Стара Загора започнаха с Молебен за България в Kaтeдpaлния xpaм "Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец ". Пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора ce cъcтoя pитyaлът зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo знaмe нa Peпyблиĸa Бългapия. Цветя и венци бяха положени и пред паметника "Защитниците на Стара Загора"в Централния парк. 

 

3 март в Стара Загора

Снимка: БТА

Регионалният исторически музей (РИМ) в Стара Загора отвори вратите си днес със свободен вход за посетители, по повод Националния празник на България - Трети март

Снимка: БТА

С пускане на бели гълъби с призив за мир и разбирателство и с цвете на всеки паметник на борците за свобода в Благоевград беше отбелязан 3 март. Обществеността в града се включи в празничната програма, посветена на честването на 144 години от Освобождението на България. Венци и цветя бяха положени на паметната плоча на мястото, където през 1878 година жителите на Горна Джумая (дн. Благоевград) посрещат войските на Четвърти Мариуполски полк, начело с майор Иван Павлович Орлински.

Трети март в Благоевград

Снимка: БТА

След полагане на венци и цветя на паметната плоча тръгна празнично шествие, което премина по улица "Трети март" и достигна до площад "Македония", където беше издигнат националния флаг, а Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим отслужи молебен за здраве и благоденствие на българския народ.

Трети март в Благоевград

Снимка: БТА

Разград почете 144-та годишнината от Освобождението с общоградско тържество на площад "Възраждане". Венци и цветя пред Мавзолея-костница и Войнишкия паметник поднесоха официалните лица, институции, учреждения, училища, политически партии, граждани.

 

3 март в Разград

Снимка: БТА

Трети март в Разград

Снимка: БТА

Послание за мир отправиха днес, на националния празник, деца от школата "Новите майстори" в Кюстендил. За няколко часа над 20 деца от школата и общо над сто участници изрисуваха голям бял гълъб върху площ от един декар на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил.

Празненството в Исперих завърши с българско хоро в изпълнение на танцов колектив "Ахинора" от Лудогорския град.

Тържествата в Исперих завършиха с хоро

Снимка: БТА

Гигантско българско знаме пуснаха скиори по пистата в Пампорово, облечени в национални носии.

Снимка: Bulphoto

Официални честванията за Трети март има в цялата страна. Вечерта, на площад "Народно събрание" ще се проведе тържествена заря-проверка.

Президентът Румен Радев получи поздравителни адреси от редица държавни глави от цял свят по националния ни празник. Поздравления за българския народ изпратиха президентът на Съединените американски щати Джоузеф Байдън, президентът на Руската федерация Владимир Путин, президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, кралицата на Обединеното кралство Елизабет II, президентът на Китайската народна република Си Дзинпин, императорът на Япония Нарухито, кралят на Испания Фелипе VI, кралят на белгийците Филип, президентът на Словения Борут Пахор, президентът на Република Ирландия Майкъл Хигинс, федералният президент на Конфедерация Швейцария Игнацио Касис, президентът на Естония Алар Карис, президентът на Република Финландия Саули Нийнистьо, президентът на Република Малта Джордж Вела, президентът на Държавата Израел Ицхак Херцог, президентът на Палестина Махмуд Аббас, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси, кралят на Мароко Мохамед VI, президентът на Социалистическа република Виетнам Нгуен Суан Фук, президентът на Република Сингапур Халима Якоб и много други държавни лидери и представители на международни организации.