Земетресение с магнитуд от 6,1 по скалата на Рихтер, последвано от второ със сила от 5,7, са регистрирани в южната част на Япония в района на полуостров Идзу в префектура Токио, съобщи Европейско-средиземноморския сеизмологичен център, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

По данни на Японския мониторингов център магнитудът е бил от 6,6 по скалата на Рихтер. Епицентърът е бил на дълбочина 10 километра и на 525 километра югоизточно от град Шимода на остров Хоншу, където живеят около 26,7 хиляди души.

Първоначално Япония издаде предупреждение за цунами след труса, но го отмени около два часа по-късно.

Метеорологичната агенция предупреди за потенциални вторични трусове, като посочи, че има 10% до 20% шанс да се случи земетресение с подобен магнитуд. Той призова обществеността да бъде нащрек през следващата седмица.

Според агенцията сеизмична активност е била наблюдавана през последната седмица в същия район на западната част на Тихия океан, започвайки от понеделник и довеждайки до сегашното земетресение. През последните дни са наблюдавани и други трусове с магнитуд 6 по Рихтер.

Последният път земетресение с подобен магнитуд беше наблюдавано близо до остров Торишима през 2006 г., причинявайки 16 см цунами, достигащо до Миякеджима.

Япония е едно от най-податливите на земетресения места на Земята. Силно земетресение с магнитуд 9,0 през 2011 г. предизвика цунами, което унищожи части от Северна Япония и причини разтопяването на три реактора в атомната централа Фукушима.