Президентът на Египет Ануар Садат е убит на 6 октомври 1981 г. по време на военен парад в Кайро от военни, членуващи в организацията Египетски ислямски джихад. При атентата загиват още 11 души и 28 са ранени.

Садат е носител на Нобелова награда за мир за 1978 г. заедно с министър-председателя на Израел Менахем Бегин, подписали на 17 септември 1978 г. Споразумението от Кемп Дейвид - първият мирен договор между Израел и арабска страна.

През 1984 г. президентът на САЩ Роналд Рейгън го награждава посмъртно с най-високото държавно отличие "Орден на мира".

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

В бюлетина "Международна информация" на БТА пише:

Атентат срещу Садат

Кайро, 6 октомври 1981 г. /АП/ Египетски войници, участващи във военния парад, стреляха с автомати срещу почетната трибуна и раниха президента Ануар Садат, министъра на отбраната, личния секретар на Садат, християнски и мюсюлмански лидери и чуждестранни дипломати, съобщиха журналисти от мястото на събитията.

Смята се, че президентът е откаран във военната болница "Маади". Още не се знае какво е състоянието на 62-годишния президент, който сключи мир с Израел и в този процес предизвика гнева на по-голямата част от арабския свят. Садат има неприятели и на вътрешнополитическия фронт поради ударите му срещу християните и мюсюлманите.

На 6 октомври 1981 г. Ануар Садат е убит в Кайро

Снимка: Getty Images

Министърът на отбраната Абдел Халим Абу Газала бе ранен в нападението, но вицепрезидентът Хосни Мубарак, който бе от другата страна на Садат на почетната трибуна, остана невредим, съобщи фотографът от Асошиейтед прес Уилям Фоули. Изстрелите бяха дадени, когато над мястото на парада прелитаха самолети. Хиляди души се разпръснаха в паника.

Личният секретар на Садат - Фавзи Абдел Хафез, бе убит, каза египетски представител. Няколко чуждестранни дипломати, които бяха на трибуните със Садат, също бяха ранени, каза Фоули. Посолството на САЩ съобщи, че американският посланик не е ранен.

Журналистката от АП Лизет Балауни видяла как един бронетранспортьор спрял пред дома на Садат в Гиза, предградие на около четири мили от центъра на Кайро, след нападението. Тя каза, че обградената със стена резиденция била обкръжена от специална президентска охрана, въоръжена с автомати.

Телохранители на вратата казаха, че съпругата на Садат Джихан се върнала от парада в резиденцията с хеликоптер.

Фотографът Фоули съобщи, че група мъже открили огън срещу Садат от камион, теглещ оръдие, в момента, когато преминавал пред главната трибуна. Двама от тях изскочили от задната част на камиона и стреляли срещу почетната трибуна.

Погребението на Ануар Садат

Снимка: Getty Images

"Никой не беше сигурен дали това е истина за няколко секунди, а след това настъпи адска бъркотия", каза Фоули.

Няколко хиляди зрители са разбягаха панически, когато младите войници в маслиненозелено облекло откриха огън. Журналистът от АП Стийв Хинди видял много хора, облени в кръв и паднали на пясъка.

Линейки и коли на силите за сигурност се притекоха и отведоха ранените. Между тях имаше военни, както и мюсюлмански и християнски духовни лидери, каза Хинди.

Войниците стреляха в момента, когато над парада прелитаха шест нисколетящи изтребители. Те изпуснаха цветен дим и продължиха демонстрацията на въздушни маневри и след нападението, тъй като изглежда пилотите не са знаели на какво се дължи бъркотията долу.

По време на стрелбата хиляди хора, присъстващи на парада, побягнаха сред танковете. Мнозина били стъпкани от тълпата, а други попаднали под гумите на 30-тонни камиони, превозващи зенитни ракети. Парадът веднага завършил сред виене на сирени и общо безредие.

Садат е носител на Нобелова награда за мир за 1978 г.

Снимка: Getty Images

***

Кайро, 6 октомври 1981 г. /Ройтер/ Израелски служители не скриват безпокойствието си за съдбата на президента и възможните последици за Израел и специално за мирния договор между двете страни.

Израелски лидери често са изказвали предположения какво ще се случи с договора, ако нещо стане с президента Садат. Израелското радио предаде, че премиерът Бегин си бил вкъщи, когато по радиото била предадена новината за атентата. "Той очаква да види как ще се развият нещата и да получи разяснение", посочи радиото.

Най-отявленият враг на Садат в арабския свят е либийският ръководител полковник Кадафи, който вчера обеща подкрепа на египетския народ за сваляне на неговия президент. Днешният атентат е първият известен опит за убийство на египетски президент, откакто един младеж даде пет изстрела срещу Гамал Абдел Насър през 1954 г. в Александрия, но не го улучи.

Атентатът срещу Ануар Садат е организиран от военни

Снимка: Getty Images

***

Бейрут, 6 октомври 1981 г. /ЮПИ/ "Независимата организация за освобождаване на Египет днес пое отговорност за опита за убийство на египетския президент Садат на военния парад в едно от източните предградия на Кайро. Самозваната групировка заяви в разговор по телефона с ЮПИ: "Поемаме пълна отговорност за убийството на агента Садат и ще дадем повече подробности за операцията по-късно днес."

Анонимното лице, което говореше на арабски с египетски акцент, каза, че е говорил на "тайното военно крило" на организацията. Когато бе запитан откъде се обажда, той отвърнал: "Ние сме представителство в Бейрут и ще съобщим подробности по-късно."

***

Кайро, 6 октомври 1981 г. /Ройтер/ Представителят на президентската канцелария заяви, че не може да каже кога ще бъде официално съобщено за смъртта на Садат. Улиците на Кайро са спокойни, макар че извънредни части на силите за сигурност патрулират в някои райони. Радиото и телевизията продължават обичайните си предавания.

Между ранените в атентата са министърът на отбраната Абдел Халим Абу Газала, един епископ от египетската коптска християнска църква и белгийският посланик Клод Рюел, според съобщенията на различни каирски източници. Засега няма данни за цялостна равносметка на жертвите, но изглежда, че най-малко десетина души са били ранени от куршуми или парчета от гранати.

Нападателите били бързо сграбчени от други войници.

***

Първи данни за организацията "НООЕ"

Бейрут, 6 октомври 1981 г. /Кор. на БТА/ "Независимата организация за освобождаване на Египет", която пое в Бейрут отговорността за атентата срещу египетския президент Садат, няма политическа биография в нито един от многобройните местни политически справочници. Но един от левите представители на египетската опозиция съобщи пред кореспондента на БТА тук, че според неговите данни, организацията е твърде малка и се ръководи от бивш генерал от египетските служби за сигурност. Според представителя организацията била подозирана във връзка с египетския режим.

***

Вашингтон, 6 октомври 1981 г. /АФП/ Американският сенатор Хауърд Бейкър съобщи към 15.30 часа по Гринуич за смъртта на египетския президент Садат, като уточни, че получил тези сведения от вицепрезидента Джордж Буш, а Белия дом не можеше да потвърди в 16.15 часа съобщението за смъртта на египетския държавен ръководител. 

Американският президент Роналд Рейгън разговаря с египетския държавен глава

Снимка: Getty Images