Словакия реши да отложи решенията си за военна подкрепа за Киев в очакване на новото правителство след изборния успех на партиите, които се противопоставят на помощта за съседна Украйна, съобщи президентството в Братислава, цитирано от Франс прес.

"Президентът (Зузана) Чапутова споделя гледната точка на (премиера в оставка Лудовит) Одор, според когото решението по този въпрос трябва да отразява резултатите от последните парламентарни избори", каза за АФП Мартин Стризинец, говорител на президентството.

"Решение за предоставяне на военна помощ в този момент би създало прецедент за бъдещи промени в политическата власт. Освен това сегашното правителство в оставка има ограничени правомощия", добави говорителят.

Той не каза дали скоро ще бъдат взети важни решения, но подчерта, че президентът Чапутова "не е променила позицията си относно военната помощ за Украйна и че ще продължи да я подкрепя в границите на възможностите, с които все още разполагат словашките въоръжени сили".

В понеделник президентът връчи мандат за съставянето на ново правителство на популиста Робърт Фицо, който се противопоставя на военната помощ за Украйна и е смятан за проруски настроен.

Партията на Фицо "Смер - Социална демокрация" получи 23% от гласовете и победи центристката партия "Прогресивна Словакия", останала втора с 18 процента на изборите в събота.

По време на кампанията 59-годишният Фицо се зарече, че Словакия няма да изпрати "нито един патрон" в Украйна, и призова за по-добри отношения с Русия.

Фицо, който е бивш министър-председател, наскоро заяви, че "войната в Украйна започна през 2014 г., когато украински фашисти убиха цивилни от руска националност", повтаряйки недоказани руски твърдения.

В неделя Фицо каза, че страната му има "по-големи проблеми" от помощта за Украйна. Досега Словакия, която е член на ЕС и НАТО, беше важен европейски донор на Украйна, като дял от нейния БВП, отбелязва АФП.

"Вярваме, че (случващото се в) Украйна е огромна трагедия за всички. Ако на "Смер" бъде възложено да състави кабинет... ще направим всичко възможно да организираме мирни преговори възможно най-скоро", каза Фицо.

За да управлява, Фицо се нуждае от коалиция, за да разполага с мнозинство във 150-местния еднокамарен парламент, тъй като партията му получи 42 мандата.

Лявата партия "Глас - социална демокрация" има 27 места. Тя е формирана около отцепници от "Смер" и е един от потенциалните й партньори.

Двете партии биха могли да се обединят и с малката и проруска Словашка национална партия, която получи 10 места, за да имат мнозинство от 79 места.