Всички заложници, задържани от въоръжен младеж в магазин за тютюневи изделия в град Бланяк близо до Тулуза в Югозападна Франция, бяха освободени, съобщи телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС.

Най-напред похитителят освободи 30-годишна жена, която излезе от сградата. Други три жени бяха освободени близо два часа по-късно. Самият престъпник, 17-годишен младеж, досега не е поставял никакви искания, но заявил, че е член на "въоръженото крило на "жълтите жилетки" в Тулуза". Засега властите не свързват случая с тероризъм и се придържат към версията за неуспешен опит за грабеж.

След освобождаването на заложниците, прокурорът на Тулуза Доминик Алзеари потвърди на пресконференция, че освободените са "в безопасност и са здрави".

Що се отнася до профила на похитителя, той е непълнолетен "който скоро ще навърши 18 години", бил е известен на полицията за случаи на насилие над полицейски служители, както и за кражба. "Той беше арестуван и във връзка с движението на" жълтите жилетки "през ​​декември, което му спечели наказателно преследване," каза магистратът.

Прокурорът най-накрая потвърди откриването на "поща" в компютъра му, оставена от младежа в дома му, където "той изглежда доста потиснат". "Той действително се позовава на движението на" жълтите жилетки ", но уверява, че действието, което той иска да извърши, няма да излезе извън страната", каза магистратът.

Въоръженият младеж е задържан от полицията, съобщи френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.  Няма признаци да става дума за терористичен акт, казаха представители на местните власти, предаде ДПА.

След като 17-годишният младеж държа няколко часа четирима души в магазин за вестници и цигари, той бе задържан от пристигналите елитни части на полицията. Френската телевизия Бе Ем Еф съобщи, че младежът сам се обадил на полицаите и поискал да разговаря с медиатор. Според местен вестник той се е опитал да обере магазина.