Въоръжен мъж е взел петима заложници в магазин за тютюневи изделия в град Бланяк близо до Тулуза в Югозападна Франция, съобщи радио Франс енфо, цитирано от ТАСС.

Мъжът заплашва да открие огън по силите на реда, които отцепиха района. Той настоява с него да се свърже полицейски преговарящ, в противен случай заплашва да застреля един от заложниците. Мъжът е поискал блокадата да бъде вдигната.

На място е пристигнал отряд от специалните полицейски части RAID за борба с тероризма и организираната престъпност. Мъжът, взел заложници е открил огън по служителите на реда, които се опитвали да достигнат до заведението.

Полицията препоръчва на гражданите да няма движение във въпросния периметър. Мотивите на мъжа, взел заложници, все още не са ясни. Версията за тероризъм не е водеща.

По неофициална информация похитителят е 17-годишен младеж, известен на полицията с нарушения на законите. Той е пристигнал пред магазина с мотоциклет.

Според полицейски източници най-вероятно става въпрос за провален опит за обир, а не за терористичен акт. Някои медии цитират други източници от силите за сигурност, които твърдят, че мъжът е носил GoPro камера, с каквато терористите снимат атаките си.

Полицията е посъветвала гражданите да затворят прозорците на домовете си и да не излизат навън.

Очаквайте подробности