Въоръжен мъж взе шестима хора за заложници при грабеж на банка във френския пристанищен град Хавър в късния следобед. След дълги преговори той се предаде късно тази нощ.

Заложническата криза се разигра в банков клон на булевард "Страсбург", в близост до полицейското управление на града. Похитителят е на 34 години, въоръжен с пистолет, с психически проблеми и радикализиран ислямист.

Първоначално нападателят задържа шестима заложници, но впоследствие полицейски преговарящи постигнаха освобождаването на четири заложника. Четвъртият заложникът бе освободен в договореното време - 20,55 ч. (18,55 ч. по Гринуич). По-късно бе освободен и пети заложник. Кадри от мястото показаха мъж с розова риза да излиза от банковия клон, съпровождан от полицай със защитна екипировка.

По-рано похитителят направи изявления в полза на палестинската кауза, поиска мотоциклет (скутер) и достъп до социалните мрежи.

Сапьори пристигнаха на място. Висш полицейски синдикален представител, поддържащ връзка с полицаите, участващи в операцията, съобщи, че на мястото е имало сак, който е възможно да съдържа експлозиви.

Медии съобщиха, че мъжът има история на психиатрично заболяване и радикализиран. Предполага се, че има и ислямистки връзки, предаде Ройтерс, като се позова на двама висши представители на полицейския профсъюз, поддържащи директен контакт с полицаите, участващи в операцията.

Според полицейския източник, цитиран от Ройтерс, 34-годишният заподозрян е известен на полицията и фигурира в списъка за наблюдение на служба за сигурност.

"Идентифицирахме го. Той е в списък за наблюдение. Знаем, че е бил радикализиран и че страда от сериозно психиатрично заболяване", каза за Ройтерс Ив Льофебър, шеф на полицейския съюз Ес Же пе Юните.

Кмет на Хавър е бившият премиер Едуар Филип.