Даниела Клетe, членка на известната германска крайнолява Фракция "Червена армия", е била арестувана в Берлин, след като десетилетия наред се е укривала от повдигнатите срещу нея обвинения за въоръжен грабеж и опит за убийство, предаде Ройтерс, позовавайки се на прокуратурата.

Арестът бе извършен две седмици след излъчването на епизод от предаване по телевизия Цет Де Еф, в което полицията призовава за информация за трима членове на групата, които все още са на свобода. След това властите са получили над 250 сигнала от граждани, предаде БТА.

Прокурорът по делото Маркус Хойслер потвърди, че задържаната вчера жена, която в момента е на 65 години, е Клетe. Тя, заедно с другите двама останали бегълци от групировката - Буркхард Гарвег и Ернст-Фолкер Щауб, принадлежат към т.нар. трето поколение на Фракция "Червена армия".

През 70-те и 80-те години на миналия век крайнолявата фракция провежда кампания на терор в тогавашна Западна Германия. Първото поколение на групата, основана от Андреас Бадер и Улрике Майнхоф, е извършило най-малко 33 убийства на държавни служители, полицаи, бизнесмени и американски войници по време на апогея си през 70-те години на миналия век и е взело още повече хора заложници.

Дейностите на групата достигнаха своя връх на фона на голямо издирване през така наречената "Германска есен" през 1977 г.

Обвиненията срещу Клетe, както и срещу Гарвег и Щауб, са свързани с извършването на въоръжени грабежи в размер на милиони евро и поне един опит за убийство в периода 1999 г. - 2016 г.

Групата се саморазпусна през 1998 г., като изпрати анонимно писмо до офиса на Ройтерс в Кьолн.