Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви на пресконференция днес, че Гоце Делчев е македонски революционер, но факт е, че българите го смятат за български революционер, съобщава информационният сайт МКД.

Отговаряйки на журналистически въпрос, Заев припомни, че в Северна Македония има град Делчево, наречен на този революционер, българите имат град Гоце Делчев, а негови паметници има "навсякъде".

"Заедно се поклонихме с премиера Бойко Борисов и на паметника на Делчев в Благоевград, и на гроба на Гоце Делчев в Скопие", каза Заев.

Според него двете страни трябва да търсят възможности за сближаване и чрез отношението си към историческите личности.

"Ако избягваме историческите моменти, потулваме ги и не разговаряме за тях, това не е добро европейско бъдеще за Западните Балкани. Затова имаме договор да решим тези въпроси", добави Заев.

Той каза, че ще разговаря по въпроса за Гоце Делчев на среща с българския премиер Бойко Борисов, която очаква да се осъществи преди 10 ноември в София, непосредствено преди срещата от Берлинския процес, чиито съпредседатели са България и Северна Македония. Визитата на Заев в България ще бъде втората му в чужбина като нов премиер. Миналата седмица той бе в Гърция.

Преди две седмици Заев също говори за Гоце Делчев в интервю за Националната телевизия и обяви, че ще се намери решение с България, така че и двете страни трябва да излязат победители:

"Показахме, че имаме капацитета да разрешаваме проблеми. Решихме три глави от преговорите, споразумяхме се за пет исторически фигури от миналото, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали днес Заев и Борисов, или някой по-нататък направи така, че само едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим прозрачно и публично. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са победители.

Според Заев е "добре, че съвместната историческа комисия работи върху намирането на общо решение" и той очаква да има предложения за разрешаване на този проблем. Историческата комисия, която работеше по този и други спорни въпроси, обаче, спря работа миналата година.

Стево Пендаровски: Никой не оспорва, че Гоце се е борил за България

Гоце Делчев е македонски революционер и за нас трябва да бъде чест, че някой друг народ го чувства като свой герой, отговори на журналистически въпрос президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от Слободен печат.

Гоце Делчев е македонски революционер, който има голям принос за нас. Но твърденията, че той се е борил за България, за мене не са спорни. Всеки може да чувства някого като свой герой. Нека го чества който иска, това може да бъде само удоволствие за нас. Същото е и с Майка Тереза, няма да обсъждаме македонка ли е или албанка, каза Пендаровски.

Той говори след заседание на Съвета за сигурност и заяви, че ситуацията в страната и региона е стабилна и няма признаци, че суверенитетът на страната може да бъде застрашен.

Позицията на страната ни по спора

България заплаши да блокира пътя на Скопие към ЕС, ако не се намери консенсус за основния исторически въпрос, около който спорят двете държави след Договора за добросъседство през 2017 г. - личността на Гоце Делчев.

Преди дни вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че ако историческите спорове не се решат и не се спазва договорът, пътят на Северна Македония към ЕС ще бъде блокиран. В македонски медии се появи и позиция, изпратена от България към другите държави в ЕС, с искане за подкрепа на тезите за македонците и македонския език. Нито София обаче, нито Европейската комисия или председателството на Съвета на ЕС (който трябва да утвърди началото на преговорите) са коментирали случая.

Борисов не е коментирал темата, откакто тя отново стана актуална

Заев иска и автокефалност на Мекедонската православна църква

В писмо до вселенския патриарх Вартоломей премиерът на Северна Македония поиска подкрепа за признаване на автокефалност на непризнатата канонично Македонска православна църква, предаде агенция МИА.

В писмото Заев изтъква, че Северна Македония иска да има независима църква и нейните архиереи да са равни с архиереите на всички други православни църкви в света.

В края на миналата седмица и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски изпрати писмо на вселенския патриарх със същото искане.