Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Република Северна Македония на 1 август, съобщи пресслужбата на кабинета.

В Скопие Борисов и македонския ви колега Зоран Заев ще отбележат втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и честване на събития и личности от общата ни история - Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев.

Договорът между България и Република Северна Македония беше подписан през 2017 г., с което се даде тласък на устойчивото изграждане на приятелските и добросъседските отношения, се отбелязва в прессъобщението. Документът е основа за засилването на сътрудничеството, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни.

Борисов и Заев ще имат двустранна среща, на която ще обсъдят напредъка на партньорството в двустранен и многостранен план. Двамата премиери ще участват в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие.

В македонската столица Борисов ще има среща и с президента Стево Пендаровски.

В Дойран пък двамата правителствени ръководители Борисов и Заев ще открият възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев.

При посещението си в Република Северна Македония премиерът ще бъде придружаван от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.