До октомври да бъде постигнат консенсус между Македония и България по въпроса с личността на Гоце Делчев. Такъв срок постави премиерът Бойко Борисов пред колегата си Зоран Заев. Министър-председателят призова експертните комисии на двете страни да работят ежедневно и да постигнат компромис по казуса.

"Имам лимит и знам докъде мога да стигна, без да бъда обвинен в предателство на историята. Комисиите трябва да намерят решение до октомври. Трябва да се постигне компромис", подчерта Борисов.

Държавни и военни почести посрещнаха Бойко Борисов в Скопие, точно както и преди две години, когато подписахме Договора за добросъседство. Преди две години разговорите бяха фокусирани върху меморандуми за жп връзка, за газ, за транспортна свързаност и търговия. Сега всичко това остана на заден план, а най-споменаваното име по време на изявлението беше Гоце Делчев.

Остава малко време до октомври, когато Скопие се очаква да получи покана за начало на преговори за еврочленство и историците трябва да постигнат взаимноприемлива формулировка за личността на Гоце Делчев, предупреди Бойко Борисов.

„Не искам дори да мисля, че може да се стигне дотам - да вдигна ръка срещу Македония е недопустимо",  отговори Борисов на въпрос дали през октомври България може да блокира началото на преговорите за присъединяване на Македония към Европейския съюз, предава скопската телевизия „НОВА“.

„Ако се стигне дотам, целият Европейски съюз ще ни се смее. Този въпрос е унизителен и за двете страни - ако кажа „да“ и моят колега ще каже - ако ни поставите такива условия и ние ще бъдем против“, заяви Борисов на съвместна пресконференция с премиера на югозападната ни съседка Зоран Заев.

Борисов е на посещение в страната за честването на втората годишнина от подписването на договора за добросъседство и приятелство. Той повтори няколко пъти, че България и той лично са инвестирали целия си авторитет през последните години за интеграцията на Македония в ЕС.

„Зоран е свидетел на това как съм се борил с Франция и Германия и няма да позволим Македония да бъде блокирана. Не искам дори да си помислям за това", каза премиерът.