Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за Радио Свободна Европа изказа мнение, че смесената комисия за историческите въпроси между неговата страна и България е навлязла в задънена улица, съобщи МИА. По думите на Пендаровски с изявлението си за Гоце Делчев той е подсилил македонската преговорна позиция.

Македонската общественост трябва да знае, че комисията от историци, съставена от Македония и България, навлезе в задънена улица, каза президентът на Северна Македония. На практика се стигна до ситуация, стигна се до периода 19-20 век, в който българската страна настояваше, по мое убеждение от политически мотиви, всичко, което се е случвало в този период да бъде приписано само на българската история и всички тези дейци, всички тези революционери и тези събития да бъдат дефинирани изключително като български, добави той.

След една дълга серия консултации, които имах с академиците в нашата академия, с членовете на нашата комисия, с изтъкнати интелектуалци и професори по история на нашата страна заключих, че е необходим известен политически вятър в гърба на нашата страна от комисията и една политическа рамка да речем, не окончателно или цялостно решение, а една политическа рамка, в която бъдещите разговори в рамките на тази комисия евентуално ще могат да се водят, заяви още Пендаровски.

По думите му в противен случай е било въпрос на време кога до края на годината Северна Македония е щяла да получи чиста блокада за ЕС от София.

Според Пендаровски последната среща на смесената комисия в Скопие не е била продуктивна. Той напомни, че за септември е насрочена нова среща, а междувременно членовете на комисията имат интензивна комуникация и се търси обща позиция.

Основната цел на тази комисия, по думите на Пендаровски, е "да говорим за личности, не за всички, и да говорим за събития, не за всички събития през тези два века, които са споделени, не са само македонски, не са само български, тъй като целта е, повтарям, да видим къде имаме споделена история, не тя да бъде напълно българска и ние от тази страна само да подпишем такава работа, тъй като това не е целта на комисията и което е по-важно това не е исторически факт".

По отношение на това дали страната ще получи дата за преговори с ЕС Пендаровски каза, че в момента не съществува нито една европейска държава, нито една страна членка на ЕС, нито едно европейско правителство, което да има становище, че Република Северна Македония не трябва да започне преговори до края на годината.

Той също така подчерта, че се застъпва за помирение, а на забележките на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че схваща помирението като амнистия за премиера Зоран Заев и неговите сътрудници, отговори, че няма намерение да амнистира Заев или неговите близки, ако са извършили престъпление, съобщи МИА.