Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, срещна се и с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик. Срещите бяха двустранни  по време на форума на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ).

"С подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, дадохме перспектива на гражданите на Република Северна Македония и създадохме подходящите условия за подписването на Договора от Преспа", заяви премиерът Бойко Борисов при срещата си със Стево Пендаровски.

Премиерът Борисов отбеляза, че пред медиите днес е изразил благодарност към него и определи като положителен факт, че истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво. "През цялото време от 1992 г. до днес, България е настоявала единствено за това", подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Припомняме, че неотдавна Стево Пендаровски заяви, че Гоце Делчев се е определял като българин и това е безспорен исторически факт.  Той обаче настоя, че Гоце Делчев се е борил за независимостта на Македония, а не за връщане на земите на България.

От своя страна президентът Стево Пендаровски благодари за активната подкрепа, която България оказва на Република Северна Македония по пътя за европейското й бъдеще. "Вие сте най - големият ни поддръжник", обърна се Пендаровски към българския министър-председател. Президентът на Република Северна Македония подчерта, че на ниво дипломация отношенията между двете държави са прекрасни и е добре да се даде тласък на комисията да заработи още по - ефективно.

Борисов и председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик дискутираха пък процеса на евроантлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и ускоряването на икономическото сътрудничество между двете страни.

Снимка: Министерски съвет

"България е инициатор и остава активен участник в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и продължаваме да разглеждаме инициативата като водеща политическа рамка за партньорство в региона и като основна платформа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани", заяви премиерът Борисов.

Той припомни, че европриобщаването на страните от региона беше основен приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и остава водеща задача пред българското правителство.

"В момента основна цел на Босна и Херцеговина трябва да продължи да бъде функционирането й като стабилна държава, за да се предотвратят опасностите от блокирането на нейния европейски път", посочи още министър-председателят. Той изтъкна необходимостта страната да проведе всички реформи в областта на социално-икономическата сфера, укрепване на върховенството на закона, борбата с корупцията, организираната престъпност и тероризма. "Мястото на всички страни от региона е в ЕС, защото само така ще имаме устойчива стабилност, която ще спомогне да бъдат преодолени травмите от близкото минало", каза още по време на срещата Бойко Борисов.

Двамата лидери бяха единодушни, че е необходимо да се засили и процесът на свързаност в областта на инфраструктурата, бизнеса и дигитализацията и връзката между младите хора в региона.

Бойко Борисов и Милорад Додик направиха преглед и двустранните отношения и бяха категорични, че съществува още потенциал за разширяване на търговско-икономическите връзки между България и Босна и Херцеговина.