Арменският министър-председател Никол Пашинян уволни вчера началниците на армията, полицията и националната служба за сигурност, защото дали лош пример като не спазвали ограниченията във връзка с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Пашинян не уточни какво точно са извършили тримата, но съобщението беше огласено след като вестник информира, че началникът на генералния щаб Артак Давтян е организирал в неделя тържество за сватбата на сина си, в момент, когато масовите събирания са забранени.

"Именно най-високопоставените представители на властта са тези, които трябва да показват колко е важно да се съблюдават антиепидемичните правила, като лично дават пример. Понякога обаче се случва обратното", каза премиерът, след като обяви уволненията във Фейсбук.

Вестник "Храпарак" публикува онлайн и видео, на което се вижда входът към къщата на Давтян, пред която има паркирани коли, а като фон се чува музика.

Не се казва кой още е бил на тържеството и не се споменава името на началника на полицията Арман Саргсян, нито това на началника на националната служба за сигурност Едуард Мартиросян, които също са уволнени.

Давтян каза вчера за информационната агенция Арменпрес, че събитието е било за сватбата на сина му, но не са били нарушавани никакви правила.

"Нищо не съм нарушил", беше цитиран да казва Давтян. "Искам само да ви напомня, че всеки има право на личен живот".

За момента няма реакция от страна на Саргсян и Мартиросян.

Армения е най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Южнокавказкия регион. В страната до вчера са регистрирани 13 325 заразени и 211 починали.

На 14 май извънредното положение беше удължено с един месец, след като в края на април броят на заразените в рамките на 24 часа започна да се увеличава. Големи събирания са забранени, а маските на обществени места са задължителни.

Пашинян каза вчера, че той и цялото му семейство са се възстановили от Ковид-19, седмица след като съобщи, че всички са дали положителни проби.