След провъзгласяването на папа Йоан Павел II за блажен плакат с лика му е бил разпънат на фасадата на базиликата „Свети Петър”. Празникът на блажения папа Йоан Павел Втори ще се чества на 22 октомври - денят на възкачването му на Светия престол през 1978 г., обяви папа Бенедикт XVI.
Беатификацията се извърши под радостните възгласи на над 1 милион души, събрали се в Рим за историческото събитие, предаде "Фокус".

Церемонията започна в 10 часа местно време (11 часа българско време) пред погледите на милиони вярващи, участващи в тържественото богослужение, което се оглави от папа Бенедикт XVI, предаде БГНЕС. На площада вярващите могат да се поклонят и пред неголяма ампула с кръвта на Йоан Павел Втори, която е изложена специално заради беатификацията (провъзгласяване на някого за блажен-бел. ред.). Кръвта бе взета от понтифика в последните му земни дни.

Вечерта, вече след беатификацията, мощите на Йоан Павел ще бъдат пренесени от криптата в дясната част на базиликата или в параклиса "Свети Себастиян". Надгробният камък от отворения гроб на покойника ще бъде преместен в Краков и ще бъде поместен там в храм, който ще бъде осветен там в името на блаженния Йоан Павел II.

След беатификацията може се пристъпи към следващата стъпка – канонизацията или признаването на Йоан Павел Втори за светец.

Властите в Рим са предприели специални мерки за сигурност заради поклонниците. Само вечерта в събота на "Свети Петър" се бяха събрали 200 000 души. Цяла нощ пилигрими* от цял свят пазиха места в най-пряка близост до мястото на предстоящата церемония. Те пяха и свириха на китари, споделяха помежду си спомените си за живота на Карол Войтила, допълва БТА.

Организаторите на събитието са се постарали да предприемат всички възможни мерки за сигурността и удобството на поклонниците. Осигурени са полеви болници, химически тоалетни, в охраната са включени различни звена на полицията и армията, както и на гражданската защита на Италия. От съображения за сигурност се предвижда днес временно затваряне на въздушното пространство над италианската столица. Церемониите по беатификацията продължават до 2 май, като дотогава ще бъде възможно и поклонение пред ковчега с тленните останки на покойния папа.

В района са разположени огромни видеостени за онези зрители, които са  встрани от площада, както и техника на множеството телевизии, отразяващи събитието на живо. 

По данни на италианските медии в Рим са пристигнали около 1 млн. поклонници, включително 88 делегации от разни страни, 16 държавни ръководители и делегации от 5 кралски дома. България е представена от председателката на Народното събрание Цецка Цачева. Най-много от чужбина са поляците – около 80 000 души. Беатификацията се отразява от 2 300 журналисти от 101 страни.

Последна актуализация в 12.15 часа

* Поклонник или пилигрим е човек, който предриема пътешествие до свещено място. Често това включва изминаването на дълъг път. Примери са християните, които посещават Божи гроб, мюсюлмани, които посещават Мека, евреи на път към Йерусалим и т.н.