Днес турските граждани честват 100-годишнината от основаването на Република Турция. Точно преди 100 години Мустафа Кемал Ататюрк провъзгласява Република Турция. В цялата страна по повод националния празник ще бъдат организирани тържествени церемонии, като кулминацията на честванията ще бъде в столицата Анкара и в Истанбул.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще участва в редица програми, които ще се проведат в Анкара и Истанбул по случай националния празник.

В изявление, публикувано в акаунта на Центъра за борба с дезинформацията към Дирекцията по комуникации на президентството, е посочено, че днес Ердоган ще посети мавзолея на Ататюрк - Анъткабир, в Анкара.

Държавният глава ще присъства на изложбата "100 гигантски произведения на изкуството през 100-годишнината на Републиката" в президентския комплекс "Бештепе".

Снимка: АР/БТА

Ердоган ще се обърне към народа със специално "Обръщение по случай 100-годишнината".

Снимка: АР/БТА

Той също така ще наблюдава парада на военноморските и военновъздушните сили на Турция в Истанбул.

В 17:00 ч. в Босфора ще се проведе военноморски парад със 100 кораба, сред които и "TCG Anadolu". Този парад ще бъде съпроводен от 20 бойни самолета, a екипите на ВВС "Търкиш старс" и "СОЛОТЮРК" ще извършат демонстрационни полети. Това ще бъде най-големият парад в историята на военноморските сили на Турция.

Утре ще бъде изпълнен и "Химнът за 100-годишнината", композиран от Президентския симфоничен оркестър по случай 100-годишнината от основаването на Републиката.

Като част от тържествата за юбилея с дронове ще бъдат изпълнени шоу програми със светлини и фойерверки над Босфора.

Снимка: АР/БТА

Стогодишнината ще бъде отбелязана по подобен начин в цялата страна - ще има фойерверки и лазерни шоу програми, а също така на площадите в много градове са разположени гигантски екрани, показващи постиженията на републиката.

Снимка: АР/БТА

От началото на октомври турското президентство и правителството организират събития в цялата страна и в дипломатическите мисии в чужбина, тъй като тазгодишните чествания имат специално значение. Президентът Реджеп Тайип Ердоган, най-дългогодишният лидер на страната (включително с 11-годишен мандат като министър-председател), разглежда сегашния период като част от програмата "Векът на Турция".

Визията "Векът на Турция" съдържа програмата на неговата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за втория век на републиката. Проектът бе представен на 28 октомври 2022 г. - ден преди националния празник на Турция на 29 октомври.

По повод на стогодишнината в цяла Турция се провеждат най-различни културни мероприятия, включително концерти на известни изпълнители, изложби и др. Организират се и спортни събития, спонсорирани от правителството и местните спортни организации - от маратони до тенис турнири.