12-годишната ученичка произхожда от Мароко, но живее със семейството си и учи във Франкфурт, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Тя категорично отказва да участва в часове по плуване в училище. За целта е подала жалба до съда, за да й се разреши да отсъства от часовете. Нейният адвокат твърди, че Коранът не само забранява да показва тялото си на момчета, но също и да гледа момчета, които са голи до кръста.

Административният съд в Касел, Западна Германия, обаче отхвърли молбата й. Той постанови, че тя може да си слага бански костюми, който покриват цялото й тяло и е известен като "буркини". Няколко ученички от нейното училище вече слагат такива бански. Според съда "буркината" ще гарантира религиозните й права и свободи.

Освен това семейството е избрало да живее в Германия, където смесени паралелки за обучение по плуване са нещо нормално, отбелязва още съдът. Позовавайки се на германския Конституционен съд, Темидата в Касел добавя, че целта на училищата е да задълбочи интеграцията и търпимостта.
Що се отнася до съучениците по бански, мюсюлманската ученичка просто трябва да се примири с техния вид, заяви съдът.

Междувременно вчера швейцарските депутати отхвърлиха предложението за забрана на употребата на мюсюлмански бурки на обществени места, в това число и в градския транспорт. Долната камара на швейцарския парламент отхвърли предложението, прокарано от кантона Ааргау, с 93 гласа "против" и 87 "за". След края на гласуването Хуго Хилтполд от Свободната демократическа партия подчерта, че бурките не са проблем за страната.
"Употребата на този тип забрадки по религиозни причини не представлява проблем за ежедневието", тъй като практиката не е обичайна за швейцарските мюсюлмани, обяви той пред Националния съвет.

Бурките на публични места бяха забранени във Франция през април.