Законът беше приет с 246 гласа срещу един против във френския Сенат през септември м.г, след като. Долната камара на парламента - Националното събрание го одобри на първо четене на 13 юли. С него се забранява носенето на никаб, който покрива цялото тяло без очите или на бурка, която покрива цялото тяло. За нарушение се предвижда глоба от 150 евро или посещаване на уроци по гражданско поведение.

Всеки, който принуждава жена да се забулва, е заплашен от една година затвор и глоба от 30 000 евро. По официални оценки около 1900 жени във Франция носят никаб или бурка.

Много от мюсюлманките във Франция ще се подчинят на закона, но ожесточената съпротива обаче остава, предаде bTV.

Полицията в Париж арестува две забулени жени и още няколко души, протестиращи пред катедралата Нотр Дам срещу забраната за носене на бурка, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Полицията се е намесила, за да прекрати протестната акция, за която не е имало разрешение от властите.

В събота полицията арестува 59 души, сред които 19 жени с бурки, които се събраха във френската столица, за да протестират срещу новата забрана, която е първата в Европа.

Франция е втората страна в Европа, която въвежда подобна забрана. Първа това стори в края на април 2010 г. Белгия. За нарушаването на закона в Белгия се предвиждат глоба и/или затвор от един до седем дни. Позволени са изключения само за празненства като карнавали.

Последна актуализация в 14,20 ч.