Саудитски гражданин се е опитал да се представи за убития журналист Джамал Кашоги, като се разхождал из улиците на Истанбул в неговите дрехи. Както съобщи днес телевизия Си Ен Ен, за това свидетелстват записи от камерите за външно наблюдение, с които разполагат разследващите случая, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На показаните от телевизията кадри от 2 октомври се вижда човек, който час и половина след пристигането на Кашоги в саудитското консулство, излиза от черния вход на сградата с изкуствена брада, с очила и в дрехите на журналиста - тъмно сако, сива риза и сиви панталони. Няколко часа по-късно този човек е заснет и от камерите край една от забележителностите на Истанбул - Синята джамия. След известно време той се преоблякъл в обществена тоалетна и излизайки на улицата, изхвърлил пакет, в който вероятно са се намирали дрехите на Кашоги.

Според телевизията "двойникът" на Кашоги е Мустафа ал Мадани, един от петнайсетте саудитски граждани, пристигнали в Истанбул в деня на убийството на журналиста. Турските медии наричат тези хора "групата убийци". Камерите са заснели също как Ал Мадани влиза в консулството през главния вход - без брада, облечен в карирана риза и син панталон. Си Ен Ен отбелязва, че той е напуснал консулството със същите обувки, с които е влязъл.

Според източник на телевизията от турските власти Ал Мадани имал същия ръст и телосложение като Кашоги.

"За екстрадиция или разпит не е нужен двойник. От 6 октомври нашите оценки не са се променили: това е било предумишлено убийство", заявил източникът.

Кашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул. Саудитска Арабия призна през уикенда, че той е починал. Според първоначалната версия на Рияд Кашоги е починал в консулството, след като се сбил с хора, които срещнал там.

Зетят на американския президент Доналд Тръмп и старши съветник в Белия дом Джаред Къшнър заяви днес, че САЩ все още са на етап събиране на факти за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В интервю за телевизия Си Ен Ен Къшнър, който е в близки отношения със саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, отклони въпроси дали има доверие на саудитците сами да водят разследването.

"В момента събираме факти от различни места и след като тези факти бъдат събрани, държавният секретар ще работи с нашия екип за националната сигурност, за да преценим какво вярваме, какво смятаме за надеждно и какво не смятаме за надеждно", каза Къшнър.

Той подчерта, че Саудитска Арабия е важен съюзник на САЩ, особено за противодействие на влиянието на Иран в Близкия изток.

Къшнър заяви, че в разговор с Мохамед бин Салман го е посъветвал "да бъде прозрачен, напълно прозрачен".

"Светът гледа какво става. Това е много, много сериозно обвинение и много сериозно положение", каза зетят на Тръмп.