Москва очаква официални разяснения от Вашингтон след изявлението на президента Доналд Тръмп за намеренията на САЩ да се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров.

Историческият документ от Студената война беше подписан през 1987 г. от тогавашните президенти на САЩ и СССР - Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.

По думите на Лавров реакциите, включително в самите Съединени щати, на това декларирано намерение са "достатъчно противоречиви", тоест има мнения "за" и "против". Той отбеляза, че ако на предстоящото си посещение в Москва съветникът по националната сигурност към Белия дом Джон Болтън реши да даде официални обяснения, Русия тогава ще оценява ситуацията. Министърът добави, че Русия е готова и по други канали да получи информация от американската страна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На 20 октомври Тръмп заяви, че САЩ ще денонсират договора за ракетите със среден и малък обсег, тъй като Русия го нарушава. Москва предявява подобни обвинения към Вашингтон.

В неделя "Файненшъл таймс", позовавайки се официален източник във Вашингтон, писа, че САЩ обмислят варианти за преразглеждане на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ). Лавров потвърди, че Русия отдавна е готова да преговаря за удължаване на срока на този договор.

"Ние неведнъж, включително и президентът на Русия Владимир Путин, сме изразявали своята готовност, както е предвидено в самия договор, да продължим действието му след 2021 г., когато изтичат първите десет години от неговото действие", каза днес пред репортери Сергей Лавров.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че ако САЩ се изтеглят от двустранния договор, това ще означава, че те "не завоалирано, а направо" ще започнат разработване на забранените от договора оръжия. Тогава, по думите на Песков, Русия ще бъде принудена да вземе мерки за "възстановяване на баланса в тази област".

Асошиейтед прес допълва, че според Тръмп Русия изпробва или произвежда изстрелвани от суша крилати ракети с ядрена бойна глава и обсег от 500 до 5500 км, което е нарушение на Договора за ракетите със среден и малък обсег. Русия винаги е отхвърляла такива твърдения и е обвинявала САЩ, че именно те са нарушителите.

Изявлението на Тръмп за евентуално денонсиране на договора от американска страна имаше разнопосочни реакции. Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън каза пред "Файненшъл таймс", че Обединеното кралство застава твърдо зад САЩ по този въпрос и призова Кремъл "да сложи ред в къщата си".

Германското правителство обаче изрази съжаление за решението на американския президент. Външният министър Хайко Маас обаче каза, че думите на Тръмп "поставят трудни въпроси" пред Германия и Европа, но същевременно призна, че Русия не е дала аргументи, че не нарушава договора.

"Партньорите от НАТО ще имат консултации във връзка с американското решение", каза на редовен брифинг пък говорителят  на правителството в Берлин Щефен Зайберт.

По думите му Германия ще обсъди в НАТО ситуацията със сигурността в Европа в случай на излизане на САЩ от договора. В диалог с партньорите от алианса ще изработим позиция по въпроса, посочи Зайберт.

В същото време и италианският премиер Джузепе Конте заяви, че е обезпокоен от намерението на САЩ.

"Нашето правителство отдава голямо значение на мирните процеси. Тревожи ме решението на САЩ да се оттеглят от договора с Русия", каза премиерът и допълни, че при предстоящото си посещение в Москва тази седмица се надява да обсъди това с руския президент Владимир Путин.

Конте подчерта, че "по силата на своята традиция и история Италия винаги е готова да съдейства и допринася за мирните процеси".

Франция приканва да не се предприемат прибързани и едностранни решения относно Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, заяви междувременно говорител на френското външно министерство.

"Призоваваме всички страни да избягват едностранни и прибързани решения, които ще предизвикат съжаление", каза неназованият дипломат.

По думите му френският президент Еманюел Макрон е уведомил американския си колега Доналд Тръмп, че Франция отдава голямо значение на този договор между САЩ и Русия заради "европейската сигурност и стратегическа стабилност".

Погрешно е САЩ да се изтеглят едностранно от емблематичния за Студената война договор, заяви и говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин.