Водещите турски вестници днес публикуват подробности от разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, предаде БТА.

Саудитска Арабия призна през уикенда, че журналистът Кашоги, който бе критично настроен към властта в Рияд, е починал в саудитското консулство в Истанбул. Според първоначалната версия на Рияд Кашоги е починал в консулството, след като се сбил с хора, които срещнал там. Главният прокурор на кралството шейх Сауд ал Муаджиб заяви, че в момента се разследват 18 поданици на страната, без да уточнява самоличността им.  

Според информация на в. "Хюриет" Кашоги, който влезе в саудитското консулство на 2 октомври, е бил удушен. Журналистът отиде в консулството, за да вземе документи, необходими му да сключи брак с турската му годеница.

Вестникът пише, че след като влязъл в сградата на консулството, журналистът бил приет в кабинета на генералния консул, след което "започнали страхотиите". Той бил убит броени минути след влизането в консулството.

Влизането на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, 2 октомври 2018 г.

Снимка: AP/БТА

По данни на изданието Кашоги е бил удушен с полиетиленов плик. Целият ужас за журналиста продължил 7-8 минути.

В. "Миллиет" цитира високопоставен саудитски представител, пожелал да запази анонимност, който заявил, че 15-членен екип от Саудитска Арабия, пристигнал в Турция, трябвало да убеди журналиста да се върне в родината си. Според техния план Кашоги трябвало да бъде настанен в къща в Истанбул за известно време, където трябвало да бъде убеден, че е необходимо да се върне в Саудитска Арабия.

Саудитският представител казал, че Кашоги е попитал дали го отвличат. Отговорът бил "да", след което журналистът започнал да крещи. Заради крясъците обаче екипът се паникьосал, при което един от саудитците запушил устата на журналиста и го хванал за гърлото, след което той внезапно починал. Трупът на Кашоги бил увит в килим и бил изнесен от консулството. Експерт по съдебна медицина от 15-членния екип след това премахнал доказателствата, свързани със смъртта на Кашоги, пише "Миллиет".

В. "Сабах" съобщава, че журналистът е бил убит в най-тайното и строго охраняваното помещение в консулството. По данни на изданието в помещението са открити пръстови отпечатъци на Кашоги.

"Хюриет" информира, че турските следователи са открили много доказателства (във връзка със смъртта на Кашоги) при претърсването на консулството и резиденцията на саудитския консул в Истанбул.

Засега няма яснота къде може да са тленните останки на журналиста (турски издания писаха преди дни, че тялото му е било разчленено).

Вестниците днес публикуват и кадри от последните минути на живота на Кашоги, на които се вижда как той влиза в сградата на консулството.

Изданията цитират турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви вчера, че във вторник ще разкрие пред всички "голата истина", свързана с убийството на журналиста Кашоги.

Кралят на Саудитска Арабия Салман и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ал Сауд официално изказаха съболезнования на семейството на Джамал Кашоги. Съболезнования бяха поднесени от двамата и в телефонен разговор с неговия син.