Британската Регулаторна агенция по лекарства и здравните продукти (MHRA) е установила 168 случая на кръвни съсиреци във Великобритания при пациенти, на които е била поставена ваксината "АстраЗенека" срещу коронавируса, включително 32 смъртни, от общо над 21,2 милиона души, получили първа доза. Това предаде Франс прес като се позова на информация, изнесена вчера.

След анализ на данните, които се отнасят за времето до 14 април, агенцията запазва оценката си, че при мнозинството хора ползите от ваксината са повече от рисковете.

Научната комисия, която упражнява контрол над британската ваксинационна кампания, препоръча в началото на април прилагането на ваксината на "АстраЗенека" да се ограничи до хората над тридесет години, когато е възможно.

Опасенията около редките случаи на образуване на кръвни съсиреци накараха няколко европейски държави да сведат ползването на ваксината до групата на най-възрастните сред населението.

Във Великобритания съсиреци са установени при 93 жени и 75 мъже на възраст между 18 и 93 години. В един от тези случаи съсирек се е образувал след поставяне на втора доза.

Великобритания, която е с най-голям брой починали с коронавирус в Европа - над 127 000, предприе масирана ваксинационна кампания, ползвайки до момента ваксини на "АстраЗенека", "Пфайзер/"Бионтех" и "Модерна".

По най-нови данни над 33 милиона души в страната са получили първа доза, а на повече от 11 милиона е поставена и втора доза.