В белгийските области Люксембург и Валонски Брабант влезе в сила вечерен час като мярка срещу епидемията от Covid-19, съобщиха местни медии. Между 1 и 6 ч. в двете южни области е забранено излизането навън, освен за онези, които отиват на работа, до болница или за да помогнат на човек в нужда. Мярката се въвежда за две седмици, с възможност да бъде продължавана.

Белгийският национален противоепидемичен щаб съобщи, че дневният брой на установените новозаразени вече достига 4449 случая и има опасност да нарасне до 10 хиляди. Спрямо миналата седмица увеличението е със 79 на сто. Дневно в страната се правят над 40 хиляди изследвания, а броят на откритите нови случаи е около 11 на сто.

В област Люксембург (по югоизточната граница между Белгия и държавата Люксембург) се съобщава за ръст в броя на новите случаи със 172 на сто за последната седмица. За цялата страна нарастването на броя на новозаболелите е 89 на сто за седем дни. Най-често се заразяват хора от възрастовата група 20-29 години, но се наблюдава увеличение в броя и при заразените на 30-70 години. Глобите за несъобразяване с въведените в страната ограничения са 250 евро за гражданин и 750 евро за дружество при първо нарушение. При повторно нарушение глобата може да достигне 4000 евро, а съдът може да наложи лишаване от свобода за срок до три месеца.

Ако някой заяви на всеослушание, че е болен от коронавирус или ако кашля и киха, за да изплаши околните, може да бъде лишен от свобода до три месеца и глобен с 50 до 300 евро.

Съд в Шарльороа тези дни постанови, че лишаването от свобода заради подобни нарушения противоречи на Конституцията, особено ако е последица от ред, въведен със заповед на министър по закона за обществената сигурност. Според съдията противоепидемичните ограничения не може да се въвеждат за сметка на върховенството на закона, освен ако няма изрично решение на парламента. При демокрацията целта не оправдава средствата, а целта тук е предпазването от постъпки, вредни за обществото, а не издирването и преследването на извършителя, допълва в становището си за решението съдията. Медиите отбелязват, че решението подлежи на обжалване.

Френското правителство не изключва възможността да въведе вечерен час

Френската делегирана министърка към вътрешния министър Марлен Шиапа заяви, че правителство не изключва възможността да въведе вечерен час в някои градове като Париж, за да ограничи разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

"Всички възможности се проучват, нищо не се изключва", каза тя по телевизия Ел Се И на въпрос дали може да бъде въведен вечерен час.

Делегираната министърка към министъра за екологичния преход Еманюел Варгон каза за Сюд радио, че френското правителство ще заседава днес, за да обсъди нови мерки за борба с коронавируса. На въпрос дали ще има вечерен час тя напомни изказване на премиера Жан Кастекс, че никой вариант не се изключва.

Френските власти съобщиха, че вчера броят на лекувани за Covid-19 в интензивни отделения във Франция е надхвърлил 1500 за пръв път от 27 май.