Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални, заяви днес във видеообръщение, че ще продължи делото на съпруга си и че ще се бори за свободна Русия, предаде Ройтерс.

"Искам да живея в свободна Русия, искам да изградя свободна Русия", заяви Навална във видеопослание, озаглавено "Ще продължа делото на Алексей Навални".

"Владимир Путин уби съпруга ми", каза Навална, допълвайки, че ще работи заедно с руския народ в борбата за нова Русия срещу Кремъл.

"Путин уби бащата на децата ми. Путин ми отне най-ценното, което имах. Но Путин също ви отне Навални. Заедно с него той искаше да убие нашата надежда, нашата свобода, нашето бъдеще. Унищожи най-доброто доказателство, че Русия може да бъде различна, че сме силни, че сме смели и искаме да живеем различно", гласи обръщението на Навална.

Тя призовава за обединение в името на Алексей Навални.

"През всичките тези години бях до Алексей. Но днес искам да съм близо до теб, защото знам, че си загубил толкова, колкото и аз. Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен, половината от сърцето и душата ми. Но все още имам другата половина и тя ми казва, че нямам право да се откажа. Ще продължа делото на Алексей Навални. Продължавайте да се борите за страната ни. И те каня да застанеш до мен. Да споделяме не само мъката и безкрайната болка, която ни обгръща и пуска. Моля ви да споделите моя гняв!", призова Юлия Навална.

"Има нещо срамно в това да не правиш нищо, да им позволиш да те плашат. Това, от което се нуждаем, е свободна, мирна и щастлива Русия. Прекрасната Русия на бъдещето, за която съпругът ми толкова мечтаеше. Това е, от което се нуждаем. Това е страната, в която искам да живея и децата ми да растат. Това е страната, която искам да изградим заедно с вас. Страната, която си представяше Алексей Навални. Това е единственият начин - никой друг, по който немислимата жертва, която направи, няма да бъде напразна. Не се страхувам! Не се страхувайте и вие!", заяви още тя във видеообръщението си. 

Руските власти отричат да имат роля в смъртта на опозиционера, допълва БТА. Навална ги обвини, че крият тялото на Навални и че чакат следите от нервнопаралитичното вещество "Новичок" да изчезнат от тялото му.

Съюзниците на Алексей Навални по-рано заявиха, че знаят защо той е бил убит и скоро ще разкрият детайли, включително имената на хората, замесени с убийството му.

Снимка: ЕС/БТА

Юлия Навална говори и пред Съвета на ЕС 

Вдовицата на покойния руски опозиционер Алексей Навални - Юлия, говори днес пред Съвета на ЕС по външни работи при закрити врата. Оттам бе разпространен кратък видеозапис, на който без звук се вижда сърдечното посрещане на Навална в заседателната зала.

Изразихме най-дълбоки съболезнования на Навална, написа по този повод в "Екс" върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който ръководи заседанието. "Режимът на Путин ще понесе отговорност за смъртта на Навални", добави той.

"Както Юлия каза, Путин не е Русия. Русия не е Путин. Ще продължим подкрепата си за гражданското общество и независимите медии в Русия", допълва Борел.

Снимки, разпространени от Съвета на ЕС, показват, че Навална днес е била приета и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу Русия след смъртта на Навални

Германия и други страни от ЕС предложиха налагането на нови санкции срещу Русия след смъртта на критика на Кремъл и опозиционен политически лидер Алексей Навални в руски затворнически лагер, предаде ДПА.

Германската външна министърка Аналена Бербок каза, че инструмент на ЕС, който позволява налагане на санкции за сериозни нарушения на човешките права, ще бъде използван, за да бъде наказана Русия за смъртта на Навални.

"Ние видяхме бруталната сила, с която руският президент репресира собствените си граждани, излезли по улиците да поискат свобода или да пишат за нея във вестниците", каза тя. "Ще предложим налагането на нови санкции заради смъртта на Алексей Навални", добави Бербок, цитирана от Ройтерс.

Тя даде изявление преди днешната среща на министрите на външните работи на страните членки в Брюксел.

Инструментът, наречен Глобален режим на санкции на ЕС за правата на човека, вече беше използван за налагане на наказание на служители на руското правителство за лишаването от свобода на Навални.

Финансовите сметки и други активи в ЕС на засегнатите лица ще бъдат замразени. Освен това те вече няма да имат право да влизат в страни от общността или да правят бизнес с граждани на ЕС.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че ще предложи преименуването на инструмента на Режим на санкции за правата на човека "Навални", за да се почете борбата на руския опозиционер, която водеше за правата на човека.

Борел покани и вдовицата на Навални, Юлия, да се присъедини към срещата на външните министри на ЕС.