Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети днес позиции на украинските сили на фронтовата линия в района на град Купянск, предаде Укринформ, като се позова на изявление на канцеларията на украинския държавен глава.

"При посещението си в Харковска област президентът на Украйна Володимир Зеленски посети командния пункт на батальона на 14-а отделна мотострелкова бригада "Княз Роман Велики", която изпълнява бойни задачи по защитата на Купянск", се казва в изявлението.

Зеленски изслуша рапорт за оперативната обстановка в съответния район на фронтовата линия и взаимодействието със съседните подразделения на украинските сили, както и за опита на бригадата в използването на различни видове дронове и особеностите на борбата с вражеските дронове чрез системи за радиоелектронна борба, отбелязва Укринформ.

Обсъдени бяха също доставката на оборудване, боеприпаси и други неотложни нужди на военнослужещите, се казва още в изявлението.

Украинският президент разговаря с военнослужещи и награди тези от тях, които са се отличили при изпълнението на бойни задачи, допълва БТА.

"Радвам се, че днес съм тук, за да ви видя, да ви поздравя, да изразя благодарност от името на всички украинци и на цяла Украйна за това, че всеки ден вършите такава добра работа и защитавате държавата, нашите семейства, независимостта и суверенитета ни. Уверен съм във вас. Пожелавам ви крепко здраве. Грижете се за себе си и за вашите колеги. Това е много важно. Пожелавам на всички ви победа", каза Зеленски, цитиран от Укринформ.

Русия обяви, че има пълен контрол над коксохимическия завод в Авдеевка

Руските сили заявиха, че имат пълен контрол над огромния коксохимически завод от съветската епоха в разрушения украински град Авдеевка, с което затвърждават най-голямата придобивка на бойното поле от девет месеца насам след едно от най-интензивните сраженията по време на войната, предаде Ройтерс.

Снимка: Russian Defence Ministry Press Service via AP/БТА

Падането на Авдеевка е най-голямата победа на Русия от завладяването на град Бахмут през май 2023 г. и идва почти две години след като президентът Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна и започна пълномащабна война.

Руското министерство на отбраната заяви, че войските му са напреднали с около 9 км в тази част на 1000-километровия фронт.

Украйна заяви, че е изтеглила войниците си, за да спаси войските си от пълното им обкръжаване след месеци на ожесточени боеве.

Путин приветства падането на Авдеевка като важна победа и поздрави руските войски.

Руската армия "пое пълен контрол над коксохимическия завод в Авдеевка", се казва в изявление на министерството на отбраната, придружено от видео, показващо серия от взривове в завода. "На административните сгради на завода бяха издигнати руски знамена", заяви министерството.

Руската държавна телевизия показа синьо-жълти украински флагове, свалени в Авдеевка, и руски трикольори в бяло, синьо и червено, издигнати в града, включително над завода за кокс.

Авдеевка се намира в индустриалния регион Донбас, на 15 км северно от окупирания от Русия град Донецк. Преди войната коксохимическият завод от съветската епоха е бил един от най-големите в Европа.