Новата ваксина на американската компания "Пфайзър" и на германския й партньор "Бионтек" изисква съхранение при свръхниска температура от минус 70 градуса по Целзий, което може силно да затрудни доставката й, съобщава Прес асошиейшън.

Вчера производителите обявиха, че разработеният от тях препарат осигурява 90 процента защита от Covid-19. Двете компании определиха деня като "велик за науката и човечеството". 

Тяхната ваксина е тествана върху 43 500 души в шест държави и не се споменава за отрицателни странични последици. "Пфайзър" и "Бионтек" планират да кандидатстват за спешно одобрение и за използване на ваксината до края на месеца.

По думите на професора от университета в Кембридж Гордън Дуган повечето ваксини се съхраняват при температура от плюс четири градуса по Целзий или по-ниска, но не и при минус 70 градуса. Това може да затрудни доставката на препарата в болничните заведения.

Майкъл Хед, който е старши научен сътрудник в университета в Саутхамптън също счита, че ваксината ще се сблъска с проблеми, свързани с логистиката и дистрибуцията. По неговите думи съхраняването на медикамента при минус 70 градуса е трудно постижимо за британските медицински учреждения, а да не говорим за останалите страни.

Според Александър Едуардс от университета в Рединг предприятията и научните институти бързо ще реагират на наличието на търсене на специалното оборудване, нужно за съхраняването на ваксината.