Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей защити въоръжените сили на страната, след като те признаха, че погрешка са свалили пътнически самолет. Хаменей каза, че Революционната гвардия - елитното звено, което е отговорно за катастрофата, "поддържа сигурността" на Иран.

След катастрофата в Иран се проведоха масови протести, а много страни по света продължават да оказват натиск върху Техеран за пълно разкриване на истината за свалянето на самолета, а отговорните за това да бъдат наказани.

В същото време аятолахът се опита да събере подкрепа на площада, като изнесе петъчната проповед в Техеран за първи път от 2012 г.

Самолет "Боинг" (Boeing) 737-800 на Украинските международна авиолинии отпътува от Техеран за Киев на 8 януари, но се разби малко след излитането. Всичките 176 пътници на борда, включително граждани от Иран, Канада, Швеция, Обединеното кралство, Афганистан загинаха.

Хаменей: Враговете ни са щастливи, а ние тъжни

Аятолах Хаменей по време на петъчната молитва на площада в Техеран. Зад него вляво е президентът на Иран Хасан Рохани

Снимка: AP/БТА

Иранският духовен лидер обвини "враговете" на Иран - термин, обикновено визиращ Вашингтон и съюзниците му - че се опитват да използват случайното сваляне на украински пътнически самолет от иранските въоръжени сили, за да отклонят вниманието от публичната демонстрация на скръб след като САЩ ликвидираха иранския генерал Касем Солеймани.

Хаменей подчерта, че катастрофата на украинския самолет е трагедия и заяви, че тя предизвиква дълбока скръб. Враговете на Иран обаче я използват за отклоняване на вниманието от многохилядните демонстрации, последвали смъртта на Солеймани, добави иранският духовен лидер.

"Нашите врагове бяха толкова щастливи от самолетната катастрофа, колкото ние тъжни", каза той. "(Те бяха) щастливи, че се е намерил повод за разпити на охраната и въоръжените сили."

В този момент аятолах Хаменей призова за "национално единство" - изявление, което направи пред хиляди вярващи по време на петъчната молитва.

Иранският върховен лидер заяви, че присъствието на огромен брой хора при погребението на убития ирански генерал Касем Солеймани е признак, че иранският народ подкрепя Ислямската република въпреки трудностите през последните години.

Той изтъкна, че убивайки иранския генерал Касем Солеймани, САЩ са убили най-ефективния командир в борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава".

Хаменей: Не може да се вярва на западните страни

Аятолах Хаменей разкритикува западните държави и заяви, че те са прекалено слаби, че "да поставят иранците на колене".

Множеството, събрало се в техеран за петъчната молитва, която за пръв път от 8 години изнесе аятолах Али Хаменей. Снимката е разпространена от офиса на аятолаха

Снимка: AP/БТА

Правителствата на Великобритания, Франция и Германия (трите страни, участвали в ядрената сделка от 2015 г.), които задвижиха тази седмица механизма за уреждане на спорове, предвиден в иранското ядрено споразумение от 2015 г., са слуги на САЩ, заяви Хаменей. Иранският върховен лидер каза, че страната му е готова да преговаря, но не със Съединените щати.

Американският президент Доналд Тръмп е клоун, който само се преструва, че подкрепя иранския народ, отсече Али Хаменей.

Върховният лидер на Иран отбеляза, че на трите европейски страни не може да се има доверие. Опитите им за оказване на натиск няма да се увенчаят с успех, предупреди той.

По-рано Великобритания, Франция и Германия задействаха механизма за уреждане на спорове, предвиден в споразумението, което може да доведе до повторно налагане на санкциите на ООН.

Хаменей: Ударихме по имиджа на САЩ

Пред събралото се множество върховният лидер на Иран изрази задоволството си от иранските ракетни удари срещу американски обекти в Ирак. Според Хаменей иранските удари срещу американски обекти са навредили на имиджа на САЩ като суперсила.

Фактът, че Иран е достатъчно могъщ да нанесе такъв удар на световна сила е признак за Божията намеса, изтъкна иранският лидер.

Последният път, когато Хаменей изнесе петъчна проповед, бе през февруари 2012 г. Тогава той нарече Израел "раков тумор" и обеща Иран да подкрепи всеки, който се бори срещу еврейската държава, припомня Асошиейтед прес. При последната си проповед Хаменей предупреди САЩ да не предприемат удари срещу Иран заради ядрената му програма, защото те ще пострадат десет пъти по-сериозно.