"Удариме шамар (на американците) по лицето тази нощ" с ракетна атака, "но само военен удар не е достатъчен", каза днес иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Той направи изявление към нацията броени часове след нападението срещу военни бази в Ирак, използвани от американските сили. Ракетната атака бе в отмъщение за убийството на най-високопоставения ирански военен, генерал Касем Солеймани, при американски въздушен удар в Багдад миналата седмица.

Аятолах Хаменей каза, че "порочното присъствие на САЩ в региона трябва да приключи", защото то носи "война, разделение и разрушение". Той обвини също Вашингтон, че се опитва да премахне ливанското шиитско движение "Хизбула", което е съюзник на Иран, за да окаже услуга на Израел.

Иранският върховен лидер отново изтъкна заслугите на убития Солеймани, когото нарече "велик, смел воин" и "наш скъп приятел".

Изявление след ракетния удар през изминалата нощ направи и иранският президент Хасан Рохани. Той каза, цитиран от агенция Фарс, че Вашингтон може "да е отрязал ръката" на генерал Солеймани, но в отговор ще бъде отрязан "кракът" на Америка в региона.

С атаките срещу обекти на САЩ Иран цели да демонстрира, че може да отвръща на удари, смята руски експерт

С ракетната си атака срещу американски обекти в Ирак Техеран не си е поставял за цел да нанесе максимални щети, а на първо място демонстрира възможностите си да отвърне на удара, убил иранския генерал Касем Солеймани. Това мнение изрази днес пред ТАСС руският политолог Фьодор Лукянов.

"Ситуацията е много неприятна. Мисля, че Иран, от негова гледна точка, е действал внимателно. За иранците е било най-важно да покажат, че могат да отвърнат, а не да нанесат големи щети. Защото във военен аспект потенциалите на двете страни всъщност са несъпоставими", заяви руският анализатор.

По думите на експерта регионът "безспорно е на ръба на голяма война". "И най-неприятното е, че ако вземе връх логиката на възмездието - всяка стъпка на една от страните изисква другата да отвърне - нещата до голяма степен излизат извън контрола на конкретните политици", добави той.

Според наблюдателя президентът на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред избор. "От една страна, длъжен е в духа на предишните си изявления да отговори много твърдо на иранската атака, от друга страна - това ще означава Иран неизбежно да отговаря и занапред, и после всичко това почти безалтернативно ще стигне до военни действия", каза той. При все че "Тръмп не обича войната и не знае да воюва", такава е логиката на действията, смята Лукянов.

Ако ескалацията продължи, според руския експерт Иран може да смени тактиката и да мине към косвени действия, като използва лоялни към Техеран шиитски движения в целия Близък изток.